Држава им изградила зграду, а они и даље плаћају кирију: РТВ наставља да црпи новац из буџета

Јавна медијска установа Радио-телевизија Војводине је већ годинама на државним јаслама и преживљава само захваљујући милионима динара које прима из буџета. И не само то. Овој медијској кући држава је изградила нову зграду величине 17.000 квадратних метара, у коју је уложено 3,9 милијарди динара (33,2 милиона евра).
РТВ је 25. новембра 2019. године имао прва укључења из нове зграде, укључујући и заједничко гостовање генералног директора ове куће Миодрага Копривице и председника Покрајинске владе Игора Мировића. Међутим, емитовање је било само формалност, с обзиром на то да зграда није била опремљена.

Подстанари и поред нове зграде

Ипак, поред нове зграде, РТВ ће наставити да буде подстанар и сваки месец плаћа прилично високу кирију.

Према писању медија, пресељење је обустављено још у децембру 2020. године, а у нове просторије уселили су се све радијске редакције, пратеће службе, менаџмент и само неке телевизијске редакције. За то време, у старој згради остали су комплетан информативни програм, све мањинске и интернет редакција.

Како кажу челни људи РТВ-а наставак пресељења није могућ без нове техничке опреме, или барем њеног дела. Наравно, као и до сада, они не желе да сами плате било шта из свог џепа, него очекују да то финансира држава.

Тако да се сада врх РТВ-а константно хвали новом и скупом зградом, док је покрајински сервис и даље принуђен да НИС-у, као и претходне 22 године, плаћа изузетно високу кирију за неких 4000 квадратних метара у Сутјеској улици – чак 19 хиљада евра месечно, што вирмански, што преко компензације.

Тражили 12 милиона евра

Подсетимо, стручњаци РТВ-а су своје потребе за пуним техничко-технолошким опремањем нове зграде проценили на 12 милиона евра (без ПДВ-а), уз калкулацију да је у нову зграду могуће пренети до 20 одсто већ постојеће опреме. До сада су, међутим, добили тек нешто више од трећине тражених средстава – средином 2019. добили су близу пет милиона евра за прву траншу опреме и њу РТВ већ користи.

– Радио-телевизија Војводине пријавила је своју потребу у пуном износу од осам милиона евра (без ПДВ-а), али су наша реална очекивања да тај износ буде подељен – једна половина у 2021. години, а друга у 2022. буџетској години – каже генерални директор Миодраг Копривица.

Подсетимо, РТВ иначе преживљава од законом утемељених прихода – давања из буџета (900 милиона динара) и од наплате ТВ претплате. Ове две ставке чине 96 одсто прихода. За то време, од маркетиншких и других услуга, на пример 2019. године, покрајински јавни сервис приходовао једва 77,6 милиона динара (тек 49 милиона од телевизијских и радијских огласа), што чини мање од три одсто укупних прихода.

Очекују још новца од државе

Када се то сагледа, није ни чудо што врх РТВ-а, на челу са Миодрагом Копривицом и председником Управног одбора Јовом Радићем, очекује да држава настави да финансира ову медијску кућу. Они једноставно нису навикли да РТВ остварује било какав приход.

То показује и Финансијски план РТВ-а за 2021. годину где пише да „план инвестиција за 2021.годину обухвата план пресељења производње и извођења информативног програма и емитовања комплетног телевизијског програма из нове зграде“.

– Комплетним пресељењем радних процеса у нови објекат, када се за то стекну услови, обезбеђивањем средстава за наставак и завршетак техничко-технолошког опремања, коначно ће се објединити сви радни процеси на производњи, емитовању и дистрибуцији програма свих медија на свим платформама РТВ на високим техничким стандардима, на ефикасан и рационалан начин, уз високу поузданост примерену Јавном медијском сервису Војводине – наводи се, између осталог, у Финансијском плану.

Откривене махинације их не спречавају да траже још новца

Не треба заборавити ни понашање врха РТВ-а када је у питању ентеријерско опремање нове зграде. Наиме, они су прво тражили чак 341 милион динара (2,9 милиона евра). С обзиром на то да је убрзо добио негативан одговор од Покрајинске владе, Копривица је пристао да умањи суму на, и даље превисоких, 271 милион динара (2,3 милиона евра). Када држава није била спремна да издвоји ни овај износ, генерални директор РТВ-а је по принципу “дај шта даш” прихватио 150 милиона динара (1,2 милиона евра).

Остало је неразјашњено како то да је намештај за који је прво тврдио да кошта 2,9 милиона евра на крају могао да се купи и за мање од половине те суме и шта је врх РТВ-а планирао да уради са разликом од 1,7 милиона евра.

Дакле, после свих махинација око набавке ентеријера, огромних дугова, неоправдано великог броја запослених, челним људима РТВ-а не представља никакав проблем да од државе очекују још новца.

Копривица жели нови мандат

С обзиром да је чак и Игору Мировићу, доскорашњем Копривичином заштитнику, јасно да се превише новца улаже у покрајински јавни сервис и није више спреман да га финансира, генерални директор РТВ-а се сада окренуо државном буџету.

– Председник Покрајинске Владе Игор Мировић је у потпуности у праву да је Покрајина своје обавезе испунила и да Радио-телевизија Војводине средства за даље опремање може да очекује само од Републике Србије – рекао је он.

Дакле, Копривица сматра да уместо грађана АП Војводине, лоше пословање компаније на чијем је челу сада треба да финансирају сви грађани Србије.

На све то, он се спрема за обнову мандата што је посебан скандал, с обзиром да је још 2016. године када је изабран за генералног директора већ испуњавао услове за пензију. Ипак, на расписивање конкурса за избор новог генералног директора РТВ-а, ће морати да се сачека јер је већини чланова Управног одбора истекао мандат још средином априла а у међувремену нису изабрани нови чланови, па фактички тренутно нема ко да распише тај конкурс.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs