Француска прогласила ванредно стање у Новој Каледонији

Nova Kaledonija

Француска је прогласила ванредно стање у прекоморској територији Новој Каледонији након две ноћи нереда у којима су погинуле четири особе, међу којима је и један полицајац.

Ванредно стање омогућиће надлежнима додатна овлашћења када је реч о забрани окупљања на овом пацифичком острву под контролом Француске.

Француска је упутила и неколико стотина припадника полиције и жандармерије, рекао је портпарол француског министарства унутрашњих послова, преноси Ројтерс.

Међу 500 упућених припадника налазе се и специјалци за разбијање нереда. Школе на острву су затворене, а у престонции је већ уведено ванредно стање.

Јелисејска палата потврдила је данас три смртна случаја, без додатних детаља, жандармерија је саопштила да је један њен припадник, који је у среду задобио тешке телесне повреде у главу, у међувремену преминуо, преносе француски медији.

Нову Каледонију потреса побуна сепаратиста који се противе дуго најављиваној изборној реформи коју је јутрос изгласао француски парламент.

Народна скупштина усвојила је јутрос са 351 гласом за и 153 против, предлог уставног закона којим се шири бирачко тело у Новој Каледонији.

У тексту усвојеног предлога закона се планира право гласа на локалним изборима за све грађане који тамо бораве дуже од десет година.

Председник Макрон позвао је представнике Нове Каледоније да наставе разговоре са државним институцијама.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.