Kовид пасоши већ од јуна: Чланице ЕУ склопиле договор, познати услови путовања

Чланице Европске уније формално су постигле договор о увођењу ковид-пасоша за путовање, што је још један корак ка поновном отварању туристичког сектора овог лета, навела су два неименована дипломатска извора, а пренео mondo.rs

Европски комесар за правосуђе и заштиту потрошача Дидије Рејндерс рекао је европским посланицима да ће почетком јуна почети пилот пројекат за тестирање сертификата, са циљем да цели систем почне да функционише до краја јуна.

Сертификати би омогућили вакцинисанима, опорављенима од ковида-19 или лицима са негативним резултатима теста, да лакше путују унутар Европске уније, где су ограничења кретања у великој мери погодила туристичку индустрију.

Све државе чланице ЕУ “подвукле су своју посвећеност да оквир имају спреман до лета 2021. године”, наводи се у документу који су подржали национални изасланици. Предлог Европске комисије треба да одобре посланици Европског парламента и државе чланице.

До сада се само 13 земаља сагласило о специфичним критеријумима за издавање зеленог туристичког пасоша најкасније до јуна. То су Аустрија, Бугарска, Хрватска, Kипар, Данска, Француска, Немачка, Грчка, Италија, Малта, Португал, Словенија и Шпанија.

Европски парламент, који исто тако мора да се сложи са предлогом како би ступио на снагу, треба да усагласи сопствени став крајем овог месеца, а завршни разговори између посланика, националних изасланика и извршне власти европског блока, треба да почну у мају.

Земље ЕУ паралелно раде на томе да осигурају “да буду успостављена неопходна технолошка решења”, наводи се у документу ЕУ, тако да нови дигитални или папирни сертификати могу бити стављени у употребу након одобрења.

Споразум чланица ЕУ укључује и одредбе против дискриминације оних који не могу или не желе добити вакцину.

Док би европске чланице биле обавезне да признају вакцине које је одобрила ЕУ, специфичне земље би такође могле да издају сертификате којим се прихватају руска или кинеска вакцина.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије