„Kолекционарски сан“ – уметничка инсталација Ђорђа Марковића од 1. јула у Сомбору

Представљање уметничке инсталације под називом „Kолекционарски сан“ Ђорђа Марковића биће реализовано у четвртак, 1. јула, са почетком у 19 сати на Тргу уметника између улица Лазе Kостића и Змај Јовине улице у Сомбору. 

Поставке изложбе ће трајати до 31. 7. 2021. године.

Реч о инсталацији:

„Kолекционарски сан“ замишљен је као уметничка инсталација (транспортна дрвена кутија која служи за паковање уметничког дела) у јавном простору. Аутор се у овом раду бави односом величина, запремином уметничког дела, као и феноменом поседовања, односно похлепе. Истиче се жеља и тежња људи за поседовањем уметничких дела од непроцењиве вредности која им нису доступна јер су у поседу музеја.

Овај рад представља пародију на колекционарски сан, у којем се аутор бави и мисаоним експериментом „Шредингерове мачке“ – једини начин да се сазна да ли кутија садржи уметничко дело на које нас упућује легенда и векторски приказ на кутијама, јесте да се кутија отвори. Уколико се то учини, уништава се уметничко дело. Аутор нам поручује да се купује идеја одређеног дела а не само дело. Уметничком инсталицојом “Kолекционарски сан” он даје коментар на апсурдност идеје поседовања а интерпретација сваког посматрача даје безброј одговора на питање шта се (заиста) налази у кутији. 

Биографија:

Ђорђе Марковић рођен је 1986. године у Новом Саду. Мастер студије завршио је 2012. године на Академији уметности у Новом Саду, Ликовни департман, смер Графика у класи проф. Зорана Тодовића.  Основао је 2015. године удружење грађана „Умивање“ чији је и председник. Бави се цртежом, уметничком инсталацијом, сценографијом, филмом, видеом и ликовном педагогијом. Радове је излагао на бројним групним и самосталним изложбама у земљи и иностранству. Такође, аутор је бројних позоришних сценографија у земљи и иностранству. Био је ангажован на пројектима финансираним од стране Европске Уније као ментор на пољу ликовне уметности. Добитник је награде Ерсте банке на пољу уметности. Тренутно је запослен као стручни сарадник на Академији уметности у Новом Саду, на катедри за Цртање.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије