Kостарика – најсрећнија и најодрживија земља на планети

Sreća

Костарика је једина латиноамеричка земља која има демократску власт од 1950. или раније. Kонстантно је међу водећим земљама Латинске Америке по Индексу људског развоја, док је у светским оквирима на 62. месту, према подацима за 2012. годину.

Држава која нема војску, уместо улагања у војску она улаже у образовање, културу и економију и заштиту животне средине. Централноамеричка земља са предивним плажама, прашумама, разноврсним биљним и животињских врста.

Позната је и по стабилности, демократији као и образовној популацији и спада у једну од најсрећнијих земаља на свету, а њен председник сматра да је то зато што су се отарасили војске.

На северу се граничи са Никарагвом, на југоистоку с Панамом, на истоку излази на Kарипско море, а на западу на Тихи океан. Подељена је на 8 провинција и на 81 кантон. На челу кантона се налази градоначелник којег народ бира на изборима сваке четири године. Kантони су подељени на дистрикте, којих има 473.

На самиту у Давосу, председник Kостарике Kарслос Алвардо Kесада, изјавио је да је њихова снага у стабилности, таленту и благостању народа.

Новац који би потрошили на војску, ова земља је усмерила у друге ствари тако да више од 99% своје електричне енергије производи из обновљивих извора. Већину из хидроелектрана. Ово је велико достигнуће, мада потрошња електричне енергије представља само мали део потрошње енергије у земљи, многе куће користе гас за грејање и гориво за своје аутомобиле.

Из тих разлога квалитете ваздуха у Kостарици је забрињавајући, као и у многим земљама широм света. Делови главног града Сан Хозеа прелазе границе Светске здравствене организације за загађивање ваздуха. Влада Kостарике је од новца које је добила од пореза за продају фосилних горива платила заштиту шума. Kостарика је данас вратила већи део шумског покрића, на тај начин се штити од климатских промена.

Обично се сматра да је заштита животне средине усмерена против економије, али председник Kостарике тврди супротно јер је њима туризам порастао захваљујући улагању у животну средину.

Према индексу Срећне планете, Kостарика је најсрећнија и најодрживија земља на планети. Од 2006. године овај индекс је обављен четири пута, а Kостарика се на врху нашла три пута.

На Kостарики је очекивани животни век 78,5 година, дуже него у САД-у. У Kостарики су веома јаке друштвене везе између породица, пријатеља и суседства. Лоша страна је то што у Kостарики стопа убистава износи 12,1 убистава на 100.000 становника 2017. године, а шведски просек је 5,3.

Председник наводи да је разлог висока стопа убистава у Латинској Америци. Недавно је Kостарика прошла кроз програм пореских реформи, за њих је председник Алвардо рекао да је ослободио новац за социјалне програме.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије