Kубанска вакцина Абдала делотворна чак 92,28 %

Kубански центар за генетички инжињеринг и биотехнологију је, након завршене последње фазе испитивања, објавио да су три дозе њихове Абдала вакцине против коронавируса делотворне чак 92,28 посто.

Ову информацију је званично објавио ЦИГБЦ на свом Твитер профилу, а што су с одушевљењем дочекали и поделили многи званичници Kубе.

Резултати о ефикасности вакцине Абдала стижу само неколико дана након што је кубанска влада објавила да је завршено тестирање још једне њихове домаће вакцине – Соберана 2, која је ефикасна 62 посто и то приликом аплицирања само две од три дозе, колико је планирано.

Очекује се да ће локална регулаторна тела ускоро одобрити обе вакцине за коришћење.

Kуба, чији биотехнолошки сектор деценијама извози вакцине, има пет кандидата када је реч о имунизацији против коронавируса. Они су одлучили да не увозе стране вакцине него да се ослоне на своје и због тога је услед недостатка вакцина у једном периоду епидемиолошка ситуација у земљи била критична.

Неколико земаља попут Аргентине, Јамајке, Мексика, Вијетнама и Венезуеле је већ изразило интерес за куповину кубанских вакцина, а Иран је почео производити Соберану 2 почетком ове године у склопу касних фаза клиничких испитивања.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs