Мали: До краја године просечне плате од 920 до 930 ЕУР

novac

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је да је циљ да до краја ове године просечне плате у Србији достигну 920 до 930 ЕУР, а до краја следеће 1.000 ЕУР, да бисмо 2027. године дошли до зацртаног циља од 1.400 ЕУР просечних плата и по 650 ЕУР просечних пензија и минималне зараде.

Мали је, гостујући на РТС-у, подсетио да су од јануара плате у јавном сектору увећане за 10%, пензије за 14,8%, док је минимална зарада порасла за 17,8%.

– Тиме смо дошли до просека плата од 818 ЕУР у Србији данас – рекао је Мали.

Он је истакао и да данас просечна пензија износи 390 ЕУР.

Мали је поручио да су у последње две године пензија кумулативно увећане 56%, да се инфлација смирује, и да ће у мају износити три плус минус 1,5%, те да су упркос досадашњој инфлацији, плате и пензије повећане и у реалном износу што је дало резултате у повећању животног стандарда.

– Ово су важни показатељи, уз рекордне девизне резерве, стабилан курс и никад више злата у трезору. Озбиљно се бавимо економском политиком, што сваки индикатор показује – рекао је Синиша Мали.

Министар је подсетио да се у до 20. марта у Србију слило 1,2 млрд ЕУР страних директних инвестиција и додао да је прошла година била рекордна са 4,5 милијарди, те да је за Србију добро да настави да расте по свим економским параметрима јер само то, како сматра, доноси наставак развоја.

– Сваки индикатор наше макроекономске политике расте. То је потврдио и Међународни монетарни фонд као најважнија и најеминентнија финансијска институција. Успели смо да упркос свим изазовима помогнемо и привреду и грађане уз очување макроекономске стабилности – рекао је Мали.

Он је нагласио да је са ММФ-ом дефинисано више реформских циљева који су важни за кредибилитет и конкурентност земље, те да је један од њих промена форме обрачуна цене гаса за привреду, што ће снизити цене тог енергента од 1. маја, како је већ најављено.

Мали је поновио да је бруто домаћи производ (БДП) Србије у прошлој години растао 2,5%, премашујући износ од 69 милијарди евра, свега произведеног у земљи у једној години.

Оценио је да је Србија сачувала стабилност, те да је ниво јавног дуга у овом тренутку 48,2%, док у еврозони тај индикатор износи око 90%.

Мали је додао и да стопа незапослености у Србији у последњем кварталу прошле године износи 9,1%, што је, како је рекао, историјски најнижи ниво будући да је, како је рекао, пре 11 година незапосленост износила 25,9%, што је значило да је сваки четврти грађанин био без посла.

– Дана се фабрике отварају, стопа запослености никад није била виша имајући у виду да је запослено више од 2,3 милиона грађана који плаћају порезе и доприносе – навео је потпредседник Владе.

Он је оценио да је то резултат чињенице да је српска привреда ојачала и постала отпорнија на изазове.

Синиша Мали је рекао и да, уз све наведено, ниједна инвестиција у Србији није заустављена, те да нас тек чекају јавна улагања у склопу недавно представљеног пројекта „Скок у будућност – Србија 2027“ и организације Међународне специјализоване изложбе Експо, 2027. године.

Он је закључио да је Србија, са 453 милијарди динара на рачуну у овом моменту, ликвидна и да се радује свим будућим економским успесима које ће, пре свега, донети Експо 2027.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.