Одржана радионица „Модни времеплов“ у Сомбору

Vremeplov mode

Музеј Подунавских Шваба у Сомбору организовао је радионицу „Модни времеплов“ за ученике од првог до трећег разреда Средње школе „Свети Сава“ – одељење Техничар дизајна одеће. Ученици су имали прилику да се упознају са модом између два светска рата, са начином израде хаљина и материјалима који су се тада најчешће користили.
Широке сукње до пола листа, истакнут струк, вечерње хаљине луксузне и романтичне са великим деколтеом на леђима и јарке боје, коса уредно фризирана са лепим локнама, управо тако је изгледала мода тридесетих година 20. века са којом су се упознали ученици Средње школе „Свети Сава“.
„Између два рата жене су хтеле да изгледају лепо, али нису могле да имају скупе материјале, сналазиле су се са стварима које су мале“, рекла је ученица из Сомбора Милица Чегар.
„Хаљине су пратиле структуру тела, Коко Шанел је ослободила жене корзета, сто је било значајно, јер су средњовековне хаљине биле неудобне“, рекла је ученица Анђела Грковић.
У кратком предавању ученици су слушали о развоју моде у првој половини 20. века, модним трендовима и салонима моде који су се налазили на простору данашње Бачке.
„У току дана се носила спортска елеганција, а увече вечерње хаљине романтичне и елегантне, а на плажама сукњице. Панталоне су се носиле понекад и увече, а носиле су их најхрабрије жене“, рекла је историчарка, Ивана Декић.
Шездесет ученика ове школе имали су прилику да погледају модне часописе из 1936. године и да сами израде цртеж по угледу на модне трендове тих година.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs