Вучевић: Одлука о одлагању Мирдите најбоља могућа у датим условима

Vucević

Председник Владе Србије Милош Вучевић изјавио је да је безбедносна процена Министарства унутрашњих послова и БИА била да фестивал „Мирдита Добар дан“ треба да се одложи из безбедносних разлога и да је то, у датим условима, најбоља могућа одлука.

„Министарство унутрашњих послова и БИА, у заједничкој комуникацији, проценили су да постоји опасност да ће доћи до већег нарушавања јавног реда и мира, угрожавања безбедности људи и имовине. И то је процена државе. Држава има обавезу и право и дужност је да доноси такве одлуке“, рекао је премијер на питање новинара зашто нису обезбеђени услови за одржавање тог фестивала у Крушевцу, где је одржана централна манифестација поводом Видовдана и 635. годишњице Боја на Косову.
Вучевић је рекао да он не види смисао одржавања таквог фестивала у Србији.

„Ми смо покушали да учинимо све да покажемо да Београд и Србија прихватају и оне који нису добронамерни према нашој држави и нашем народу. Било је различитих предлога од министара. Ја сам рекао најбољи одговор према њима је презир. То је моја порука за то што су они припремали да раде – презир. Јер ништа добро нису хтели да поруче Србима и Србији“, истакао је Вучевић.
Додао је да он не промовише да је део наше територије независтан и да нису рекли ниједну реч о страдању Срба и терору који се проводи над Србима на КиМ.
„А Београд је био спреман да се организује такав фестивал у исто време док се Петру Петковићу, директору канцеларије за Косово и Метохију, не дозвољава на Видовдан да уђе на део наше јужне покрајине. Али ми да имамо грађански рат по улицама и хаос, не исплати се. Нама да страдају полицајци, имовина и људи, да бисмо штитили оне које нам кажу да смо терористи, злочинци“, поручио је премијер и додао да је то најбоља одлука у датим околностима.
Он је нагласио да је тај фестивал много пута организован у Београду и да није срећан због тога, али да је тиме Србија показала своју ширину.

„Питамо ми када ће они нас пустити да уђемо на део наше територије, када ми можемо да посетимо Србе на Косову и Метохији. И ви сви који причате о Мирдити и том фестивалу, питајте њих када ће они да омогуће нама да уђемо на Косово и Метохију“, рекао је Вучевић.
Он је истакао да су, с друге стране, они са КиМ могли да уђу у Београд, да их је полиција сачувала и да никоме не фали длака с главе.
„Иако, понављам, нико од њих не мисли ништа добро нама. Осим ако би се ми, наравно, одрекли своје територије, свог народа, рекли да Грачаница, Дечани, Архангели нису наши, него да припадају не знам коме, онда би вероватно рекли, е сад сте добри, сад сте прави партнери“, рекао је Вучевић.
Затим је поново нагласио да је, стога, МУП донео најбољу могућу одлуку да не дође до угрожавања и нарушавања јавног реда и мира и пре свега угрожавања безбедности, људи и имовине.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.