Бајденова администрација предвидела 106,2 милиона долара за реформе на Балкану

Zastava

У предлогу буџета Стејт департмента за фискалну 2023. годину, у делу у коме се предвиђа помоћ за иностране операције, за Западни Балкан опредељено је 106,2 милиона долара, преноси Глас Америке.

Како се наводи у званичном документу Стејт департмента, предвиђена је америчка помоћ за Косово и Метохију, Босну и Херцеговину, Србију, Северну Македонију, Албанију и Црну Гору за подршку уласку у ЕУ и реформе које се у складу тим морају спровести, као и за напоре да се супротставе руском и кинеском утицају и дезинформацијама.

Владавина права, транспарентност, одговорност владе…

Посебан нагласак је на јачању владавине права и транпарентности у влади, борби против корупције, оснаживању грађанског активизма и обезбеђивању динамичног независног медијског сектора, додаје се у документу.

„Предвиђени програми би укључили и јачали локалне власти и омладину да се подстакне економски раст, заустави одлив мозгова и промовише помирење међу различитим етничким заједницама“, наводи се у предлогу буџета.

Програм би ојачао одговорност владе кроз фискалну транспарентност и дао могућност грађанима да мотивишу представнике да буду одговорни према грађанском друштву.

Подршка дијалогу Београда и Приштине

Како се наводи у предлогу буџета, финансирање би промовисало да приватни сектор води економски раст, енергетску сигурност и чисту енергију, сајбер безбедност, стабилан финансијски и регулаторни амбијент за инвестиције, и подржало дијалог под покровитељством ЕУ о нормализацији односа Београда и Приштине.

Ове инвестиције би стимулисале економски опоравак од ковида 19, истиче се у предлогу буџета Стејт департмента у делу о страним операцијама.

Тај буџет предложио је амерички председник Џозеф Бајден, а о његовим деловима се расправља пред одборима Сената и Представничког дома.

У регионалном програму за Европу и Евроазију, предвиђено је 108,7 милиона долара.

Америчка помоћ би подржала партнере да се супротставе руским дезинформацијама и пруже отпор појачаној руској агресији против демократије, људских права, светског поретка, владавине права и мирољубиве коегзистенције.

„Америчка помоћ би подржала програме који диверсификују изворе зелене енергије и смањују зависност од руске енергије, промовишу стабилност демократије и смањују притисак на европске владе и локалне заједнице које помажу избегле од руске инвазије на Украјину,“ наводи се у предлогу буџета у програму за Европу и Евроазију, објавио је Глас Америке.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs