Борић улази у историју: Како је истетовирани активиста хрватског порекла освојио Чиле и успео да постане његов најмлађи председник

Borić

Његови преци дошли су у ову државу пре више од једног века, а он је већ у двадесетим годинама почео да се бори за оно што је сматрао исправним, што га је и довело до победе на изборима.
Нови председник Чилеа, Габријел Борић (35), био је пре 10 година учесник студентких демонстрација који је предводио хиљаде младих људи улицама Сантјага. Као шеф велике студентске уније, уздрмао је чилеански естаблишмент предводећи скупове који су довели до реформи чилеанског приватизованог образовног система.

Дан након избора одржаних 19. децембра саопштено је да је Борић освојио 55,87 одсто гласова, победивши кандидата деснице Хозеа Антонија Каста, који је освојио 44,13 одсто, објавила је Изборна комисија Чилеа.

Економски модел усредсређен на тржиште који је успоставио војни диктатор Аугусто Пиноче 1980-их, са дерегулисаним пословањем и приватизованим јавним услугама и природним ресурсима, систем је који је помогао да Чиле постане рај за стране инвеститоре и једна од најбогатијих земаља у Јужној Америци.

Међутим, то је довело до највеће стопе неједнакости у групи развијених земаља Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) и неодрживих трошкова живота за сиромашније Чилеанце, при чему шест од десет домаћинстава зарађује премало да би могло да покрије месечне трошкове, према Националном институту за статистику. Зато је, почевши од октобра 2019. године, стотине хиљада људи учествовало је у вишемесечним антивладиним протестима, такозваној „социјалној експлозији“ која је кулминирала националним гласањем 2020. за преправљање устава из Пиночеове ере.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs