Брнабић и Бренде сутра отварају скуп о биотехнологији у Београду

Biotehnologija
У Београду сутра почиње дводневна Међународна конференција „Будућност биотехнологије“, а отвориће је премијерка Ана Брнабић и председник Светског економског форума („WЕF“) Борге Бренде.

Конференцију у Палати Србија организује Влада Србије у сарадњи са Светским економским форумом и уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП).

Биотехнологија је кључна за унапређење решења у областима као што су медицина, пољопривреда и прехрамбена индустрија, саопштено је из Владе Србије уз оцену да су растуће инвестиције и технолошки напредак убрзали развој и могућности примене биотехнологије, која ће имати још већи значај на обликовање будућности.

Наведено је такође да конференција „Будућност биотехнологије“ тежи да постане место редовног годишњег окупљања нове биотехнолошке заједнице у нашој земљи и да ће она позиционирати Србију као земљу нових технологија, знања и иновација.

На скупу ће бити представљена достигнућа из области генетике и биотехнологије, као и Центар за четврту индустријску револуцију који су у марту ове године, у оквиру Канцеларије за „IТ“ и еУправу, основали влада и „WЕF“.

Осим о биотехнологији, на скупу ће се разговарати и о темама из области биоинформатике, биоинжењеринга, употребе података у развоју здравствене заштите и биотехнолоском развоју, као и подстицању јавних политика и научних достигнућа и могућности њихове примене, посебно у области медицине и здравства.

Директорка Центра за четврту индустријску револуцију Јелена Бојовић је раније за Танјуг рекла да ће представници више од 20 земаља представити свој рад и успехе на пољу биотехниологије.

„Ово је и прилика да се Србија и Београд позиционирају као место будуће комуникације и сарадње свих тих земаља и место на коме ћемо представити и рад нашег Центра за четврту индустријску револуцију“, рекла је она.

Према њеним речима, на конференцији ће пре свега бити речи о употреби података у систему здравства и фармације у развоју биотехнологије.

„Биће речи о новим открићима везаним за генетско инжењерство а скуп ће бити и прилика да од привреде чујемо шта су нове технологије које они сада користе, како се развија сектор фармације и како се уопште развија здравство у тим земљама“, рекла је Бојовић.

Најављен је и велики број предавача из области генетике и биотехнологије, а један од најистакнутијих је како истиче саговорница Танјуга, професор са Харварда и оснивач синтетске биологије и генетског инжењерства Џорџ Чурч.

На конференцији ће бити потписан споразум о сарадњи између компаније Рош и Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Србије.

Центар за четврту индустријску револуцију основан је споразумом Владе Србије и Светског економског форума и бави се биотехнологијом, биоинжењерингом и употребом вештачке интелигенције у здравству.

„Центар је платформа где се успоставља дијалог између приватног и јавног сектора и научне заједнице. То је платформа комуникације између ова три сектора, која омогућава да заједно дизајнирамо будућност биотехнологије у Србији“, рекла је Бојовић.

Када је реч о употреби, као пример је навела примену вештачке интелигенције („АI“) у медицини.

„Када говоримо о медицини и употреби „AI“, ради се о коришћењу супер-компјутера и велике количине података пре свега оних од значаја за одлучивање у здравственом шистему“, рекла је Бојовић.

Додала је да је за разлику од компјутера, човеку веома тешко да обради велику количину лабораторијских података и да добије јасну слику да ли се нешто променило у здравственом стању неког пацијента у последњих 10 година.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs