(ВИДЕО) Бесплатни програми подршке деци са сметњама у развоју

Centar za Socijalni rad

Путем Центра за пружање услуга социјалне заштите Града Сомбора ове године четрдесет петоро деце, из Сомбора и свих насељених места, остварило је право на две различите, потпуно бесплатне врсте услуга – индивидуалне дефектолошке третмане и физиотерапеутске третмане. Ове услуге намењене су, пре свега, деци са сметњама у развоју и представљају вид подршке и помоћи њиховим породицама.

Више о доступним услугама говори Јелена Стакић, директорка Центра.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


„Дефектолошки третмани се реализују током наставне школске године. Ангажујемо дефектологе различитих усмерења, у складу са потребама деце. Пракса је показала да су то најчешће логопеди, олигофренолози, дефектолози, специјални педагози. Војта вежбе са децом ради сертификовани физиотерапеут, континуирано током целе године, у складу са препорукама физијатра“.

Здравка Новаковић, стручна сарадница Центра у области социјално-едукативних услуга и координаторка додатне подршке деци са сметњама у развоју, истиче да овакве програме подршке родитељи и деца могу да остваре на следећи начин:

„Иде се искључиво на основу захтева који се подноси Центру за социјални рад, а на основу предложене мере Интерресорне комисије. Центар за социјални рад, као упутни орган, прослеђује нама упут и решење о виду подршке које је признато детету“.
Како је истакла Новаковић, тренутно је у програму индивидуалне дефектолошке подршке 41 дете, предшколског и школског узраста, док четворо деце пролази кроз процес физиотерапије по Војти. Дефектолошке услуге реализују се у школама и предшколским установама, док се физикалне терапије одвијају у кућним условима.

Из буџета Града Сомбора је, за потребе ових програма, за текућу 2023. годину, издвојено 4 милиона динара.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs