(ВИДЕО) Изложба “Град као песма” оживела дух старог Сомбора

Otvaranje izložbe

У оквиру обележавања Дана града Сомбора, данас је у Градском музеју отворена изложба под називом „Град као песма“, коју су припремили кустоси Градског музеја Сомбор.

Аутори изложбе су Нада Путица – виши кустос етнолог, Чедомир Јаничић – музејски саветник историчар уметности, Павле Карабасил – виши кустос конзерватор и рестауратор и Милка Љубоја – музејска саветница историчарка.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


“Желели смо да проведемо сомборце и госте нашег града кроз све препознатљиве симболе Сомбора. Кроз фијакере, водаре, кафане, кроз корзо и кроз старе фотографије и предмете из наше збирке. У ствари смо покушали да оживимо дух старог Сомбора који је увек подстицао људе да напишу песму и да га опевају”, рекла је Милка Љубоја музејска саветница историчарка.

Неколико предмета са ове изложбе посебно привлаче пажњу попут гајди које одавно нису у употреби у стварању народне музике, али представљају део једне целине са фотографијом Др Радивоја Симоновића, на којој се види гајдаш како увесељава људе на салашу Буковац. А ту је и грамофон са једном грамофонском плочом Стевана Бачића Трнде, славног сомборског тамбураша који је пронео леп глас о Сомбору као граду музике.

Изложбу је отворила чланица Градског већа за културу Анита Стојаков, а посетиоци ће ову поставку моћи да посете до 10. марта ове године.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије