(ВИДЕО) Отпочели припремни радови за изградњу православне цркве у Пригревици

Prigrevica

Захваљујући изузетној сарадњи општине Апатин и Српске православне цркве, у главној улици у Пригревици коначно су отпочели припремни радови за изградњу будућег православног храма, који ће носити име Свете Великомученице Марине.

– Обезбедили смо парцеле које су биле потребне. Такође, наше одељење за урбанизам је помогло да се убрза, колико је било могуће, сам почетак пројекта, тако да сам данас изузетно срећна што почињемо коначно да припремамо парцелу и надам се у неком најскоријем року да ћемо овде, заједно са нашим свештеницима и грађанством, присуствовати изливању темеља будуће цркве, изјавила је Дубравка Кораћ, председница општине Апатин.

Према речима свештеника Младена Глушца, православни храм је у Пригревици постојао од краја 16. века па до 1760. године, када је, одласком Срба са ових простора, срушен, те се искрено нада да ће Пригревчани поново добити своју цркву у најкраћем могућем року.

– Уздамо се у помоћ локалне самоуправе, која нас је и до сада помогла, што се тиче израде пројекта и што се тиче рушења зграде, заједно са фирмом Џими комерц. Пола средстава ће бити њихова донација у извођењу радова. Храм ће бити интересантан и биће заиста уникатан. Ради се о тробрдној базилици са централном куполом која има отворен трем као манастир Сопоћани. Звоник ће бити у облику преслице као у нашим  древним светињама. Купола је по узору на манастире Хопово и Крка у Далмацији. Дакле, врло занимљив храм који ће бити украс села, каже Глушац.

Како сазнајемо, локална самоуправа ће помоћи и саму изградњу цркве, средствима опредељеним за верске заједнице, а како би радови што пре били окончани, упућен је и апел свим мештанима Пригревице да, уколико су у могућности, помогну изградњу цркве, било донацијама, било у виду помоћи око радова.

Видео можете погледати ОВДЕ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs