(ВИДЕО) Почео са радом Центар за пружање услуга социјалне заштите Града Сомбора

Jelena Stakić

Током марта месеца ове године, са радом је почео Центар за пружање услуга социјалне заштите Града Сомбора. Основан је одлуком Скупштине Града, 21. септембра 2021. године, у циљу успостављања, развијања и пружања услуга социјалне заштите из надлежности локалне самоуправе. Овим поводом говори Јелена Стакић, вршилац дужности директора ове установе.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


– У оквиру установе, за сада функционишу брачно и породично саветовалиште, социјално-едукативно саветовалиште и Сигурна кућа. Кроз наше услуге тежићемо да поставимо нове стандарде хуманитарног рада, у оквиру друштвене одговорности. Наша мисија је унапређење система социјалне заштите усмереног ка корисницима сервиса и услуга, развијањем и умрежавањем јавног, цивилног и приватног сектора.

Када су у питању услуге, корисници на више начина долазе до истих.

– Наше услуге се остварују на основу исказане личне потребе, али и упутом институција, односно Центра за социјални рад и других надлежних институција.

Како је наведено, Центар за пружање услуга социјалне заштите Града Сомбора делује на три фронта: кроз два саветовалишта и једну Сигурну кућу.

– Породично саветовалиште намењено је здравој популацији са ризиком, а проблематика су најчешће брачни, породични или индивидуални проблеми. Што се тиче Сигурне куће, поред смештаја и исхране обезбеђујемо здравствену заштиту, правну помоћ, упућивање на друге институције из система. Социјално-едукативно саветовалиште је намењено деци основношколског узраста, са сметњама у развоју.

Најосетљивија и најизазовнија област деловања овог Центра је свакако рад са корисницама Сигурне куће. Смештај у Сигурну кућу се најчешће, према речима директорке, реализује на основу упута Центра за социјални рад Сомбор, а превасходно уз процену полицијске управе.

– Позивањем полицијске управе, која потом алармира друге надлежне институције из система, па тек онда се оне сместе код нас, на основу процене ризика и процене стручних радника Центра за социјални рад и на основу самопроцене саме жртве.

О начину функционисања и финансирања рада Центра за пружање услуга социјалне заштите, издваја следеће.

– Финансирамо се у целости из буџета Града Сомбора, за сада бројимо 6 запослених, који су на овим услугама радили и у Центру за социјални рад.

Центар се налази у просторијама Грашалковић палате и још увек је у фази уређивања, али неометано обавља задатке из свог делокруга рада. Из Центра наводе да се надају да ће се спектар услуга које пружају ширити, како ова установа буде расла и усавршавала се.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs