(ВИДЕО) Презентација на тему важности прикупљања амбалажног отпада у просторијама ПСС

Prezentacija

Данас је у просторијама Пољопривредне стручне службе у Сомбору одржана презентација на тему подизања свести о важности прикупљања амбалажног отпада. Прво је приказан кратки видео пресек рада ПСС кроз 65 година постојања, најпре кроз ратарске културе, а потом, модернизацијом Службе, говорило се о процесу производње у воћарству. Служба је 2012. подигла први огледни воћњак, кроз који су се првобитно обучавали и усавршавали кадрови ове установе, а потом своје знање преносили пољопривредним произвођачима са територије Града Сомбора и околине. Татјана Веселиновић, координаторка прогнозне извештајне службе заштите биља Војводине говори о пословању ПСС.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


– Има лепих засада овде код нас у Западнобачком округу, ми смо наравно мали засад од 2,5 хектара, не можемо ми парирати неким засадима од 20 хектара и ми нисмо подигнути као комерцијални засад. Ми смо ипак подигнути као огледни засад Пољопривредне стручне службе и наша сврха и јесте да учимо прво нас, па онда да учимо пољопривредне произвођаче. Али, у сваком случају, ти нови засади ипак су отишли корак даље од нас, они имају те финалне производе, имају прераду и могу да конкуришу с том великом површином на већим тржиштима, у односу на нас.

Саветница у Пољопривредној стручној служби, Јелена Перенчевић, наводи да су циљеви данашње презентације приказивање сарадње Службе и месних заједница, као и анимирање пољопривредних произвођача по насељеним местима, када је у питању сакупљање амбалажног отпада.

– Та акција постоји од 2013. године и у задње две године смо ми сарађивали са селима општине Сомбор, где смо прикупили у прошлој години близу 10 тона амбалажног отпада. Сад, можете замислити сав тај амбалажни отпад који би завршио у каналима или спаљиван или у водотоковима. Ова акција је јако битна.

Перенчевић наводи да су бенефити бројни, ако се узме у обзир да живимо у времену све интензивније пољопривредне производње. Према њеним речима, све чешће се примењују разни пестициди, без претходних консултација колико је то одговарајуће за типове тла и производа који се на њему узгајају. Амбалажа која остане након тога мора се пажљиво одлагати. Она сматра да сакупљање амбалажног отпада мора да тече паралелно са бујањем вегетације почетком пролећа. С обзиром да је предаја амбалаже факултативног карактера и није обавезујућа, Перенчевић сматра да се треба угледати на мере које промовишу фондови Европске уније.

– Они који желе да конкуришу за средства ИПАРД фондова, они су обавезни да имају потврду да су предали амбалажни отпад.

Члан Градског већа за област екологије и заштите животне средине, Слободан Станић, осврнуо се на чињеницу да Град Сомбор, у сарадњи са ПСС, већ трећу годину заредом спроводи акцију прикупљања амбалажног отпада који остане након хербицидних третмана. Осим територије Града Сомбора, у плану је проширивање ове акције на још две из Западнобачког округа – апатинску и оџачку општину.

– Углавном, ми смо направили један прави гест и добру ствар што тај отпад није завршио у каналима, на њивама, не сагорева у атарима, тако да смо јако задовољни са акцијом.
Будући да је екологија све значајнија област на коју се обраћа пажња, Станић наводи да је задовољавајућ ниво пољопривредника који се одазивају акцијама прикупљања отпада. Осим тога, много се ради и на свеукупној заштити животне средине.

– Град Сомбор је један од водећих градова у Србији по том питању.

Станић је навео да ће од Града Сомбора кренути иницијатива да сви корисници државног земљишта, који га узимају у закуп, морају да раздужују отпад. Из Градске управе се надају да ће овај предлог заживети већ током ове године.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије