(ВИДЕО) Професор Андреас Фат пливајући целим током Дунава покреће кампању против загађења

Andreas Fat

Професор хемије на Универзитету у Фуртвангену у Немачкој, Андреас Фат, 19. априла ове године кренуо је пливајући са изворишта Дунава у Црној шуми ка крајњем циљу, до Црног мора. На својој рути професор је навратио до Бачког Моноштора где се упознао са мештанима и објаснио циљеве свог подухвата. Професор Андреас је екстремни пливач који се на ову акцију одлучио како би скренуо пажњу на велико загађење вода микропластиком, истакавши да се на дневном нивоу у Дунав улије преко 4 тоне овог отпада.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


„Дуг је пут до Црног мора и током овог путовања није само реч о пливању, већ и о узимању узорака од извора до ушћа, да испитамо квалитет воде, како се развија квалитет воде, од извора до ушћа, пошто су увек присутне, наравно, неке промене. Дунав је „најинтернационалнија“ река, препливавао сам реке Рајну и Тенеси, али Дунав протиче кроз 10 земаља, и људи у свих тих 10 земаља третирају свој отпад (другачије) и стављају другачије хемикалије. Реке су огледало друштва и то је разлог зашто је Дунав занимљив. Како се мења квалитет воде. Стање река вам много говори о томе како људи живе, шта једу, које хемикалије, које лекове узимају, како третирају свој отпад, све те одговоре наћи ћете у реци. Овај пројекат је у сврху подизања свести код људи о заштити вода и да је то друштвени проблем, који се зове одлагање смећа, а људи без размишљања одлажу свој отпад у природу и он завршава у води. И онда почиње проблем. Макропластика се претвара у микропластику“, рекао је професор Андреас Фат.

Са својим пријатељима који га прате на броду, професор прикупља узорке квалитета воде које ће представити након завршетка овог необичног и специфичног путовања.

Како истиче Миодраг Алексић, један од Дунавских водича, приметно је смањена количина отпада која долази Дунавом, али то ни изблиза није довољно:“Професор је покренуо једну врло лепу акцију да освести људе, да сви људи у сливу Дунава поведу мало рачуна о загађењу, да не бацају то што бацају, јер где год да га баци вода ће га донети како год, да ли киша, бујице, све ће то завршити у Дунаву“.

Након Бачког Моноштора, професор ће се зауставити у Новом Саду и Београду, а његов тим током целог пута одржава радионице, предавања као и акције чишћења реке.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs