(ВИДЕО) У Апатин пристигло готово 500 узорака за 1. Међународни фестивал ракије

Удружење произвођача и љубитеља воћних ракија „Чувари традиције“ из Апатина организују први Међународни фестивал ракије под називом „Горње подунавље“. 

Према речима Жељка Влатковића, председника удружења, идеја је била да се организацијом једног оваквог догађаја употпуни туристички садржај општине Апатин, а велику подршку у реализацији пружила им је Туристичка организација и ЈП за управљање путничким пристаништем и марином Апатин.

  • 474 узорка су стигла на фестивал, од тога три из Бугарске, 19 из Македоније, 2 из Црне Горе, 39 из Босне, 5 из Словеније и мислим 16 или 17 узорака из Хрватске. Ово остало су људи из целе Србије слали, од југа до севера, рекао је Влатковић, не кријући задовољство фантастичним одзивом, те додао да је оцењивање у току, а врши га један од најеминентијих стручњака, проф. др Нинослав Никићевић, који је међу 5 најбољих оцењивача у Европи. 
  • Да бих ја у року од три, четири минута оценио квалитетно једно јако алкохолно пиће, ја морам да знам технологију производње, да ја тачно знам мане и да ја те мане циљано тражим у чаши, изјавио је Никићевић, те нагласио да је у Апатин пристигао велики број одличих ракија и да је наш град изузетан домаћин.
  • За мојих 38 година колико сам непрекидно у комисијама ово је једно од три сигурно набоље организације до сада. 

Међународни фестивал ракије „Горње подунавље“ биће одржан у недељу, 18. јула, на платоу апатинске „Марине“. Осим штандова изложбено продајног карактера са производима домаће радиности, програм фестивала употпуниће и наступ КУД-а „Царза“. Скуп излагача је заказан за 9 сати, програм ће почети у 11, а проглашење победника са доделом награда у 13,30.

Осим медаља, диплома и других награда за најбоље по категоријама, главне награде фестивала су казан за печење ракије вредности 150.000 динара, храстово буре и прохромско буре.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.