Врховни суд САД можда укида одлуку о легализацији абортуса; Најављени протести

САД

Врховни суд Сједињених Америчких Држава ће можда укинути одлуку о легализацији абортуса, пренели су амерички медији.

Првобитна, незванична већинска судска одлука која је процурела у јавност сугерише да ће Врховни суд САД гласати за поништавање одлуке донете у случају Ро против Вејда којом је легализован абортус широм САД 1973. године, пренео је амерички портал Политико.

Извештач Политика, који је објавио та сазнања, прецизирао је да је судијско мишљење, објављено 10. фебруара, у међувремену можда промењено.
Ројтерс није могао до сада да потврди из независних извора ову информацију, али ако је тачна, био би то преседан да нацрт једне одлуке Врховног суда доспе у јавност пре званичне објаве.

За сада су и Врховни суд САД и Бела кућа одбили да коментаришу написе портала Политико.

“Ро је од самог почетка учинио озбиљну грешку”, написао је судија Семјуел Алито у нацрту мишљења од 10. фебруара, преноси Политико.

Амерички портал наводи да су још четворица судија које су именовали републиканци – Кларенс Томас, Нил Горсуч, Брет Кавано и Ејми Кони Барет – гласали као и судија Алито.

“Могуће је да је од тада (10. фебруара) дошло до неких промена”, изјавио је синоћ за МСНБЦ извештач Политика Джош Герштајн, који је и објавио ову причу.

Најављени протести

Активисти против абортуса и присталице легалног прекида трудноће изашли су данас на улице Вашингтона након вести да би Врховни суд САД могао да поништи пресуду Ро против Вејда из 1973. године којом је абортус легализован широм Америке.

Амерички портал Политико је пренео да незванична већинска судска одлука која је јуче процурела у јавност сугерише да ће Врховни суд САД гласати за поништавање одлуке донете у случају Ро против Вејда којом је легализован абортус широм САД 1973. године.

Ројтерс није могао до сада да потврди из независних извора ову информацију, али ако је тачна, био би то преседан да нацрт једне одлуке Врховног суда доспе у јавност пре званичне објаве.

У року од свега неколико сати након што је Политико објавио ову информацију, маса огорчених демонстраната је позивала демократе у Конгресу да предузму мере за заштиту права на абортус, истовремено осуђујући могућу одлуку којом би се ускратило то право које сматрају основним људским правом.

“Ово је морално питање, а ако је у питању морално питање не би требало да нам се ускраћује право на самостални избор”, каже 19-годишња студенткиња Ени Мекдоне.

Демонстранти су носили траспаренте на којима је писало “Правосуђе, напоље из моје вагине” и “Волим некога ко је абортирао”, а појавио се и мањи број активиста против абортуса који су певали и скандирали са бубњевима и гитарама, док су им присталице абортуса узвраћале да је абортус саставни део здравствене заштите.

Абортус је једно од питања која изазива највеће поделе у америчкој политици и траје скоро пола века.

Анкета истраживачког центра Пју из 2021. године показала је да 59 одсто одраслих Американаца верује да би побачај требало да буде легалан у свим или у већини случајева, док 39 одсто сматра да би абортус требало да буде незаконит у већини или у свим случајевима.

За сада су и Врховни суд САД и Бела кућа одбили да коментаришу написе портала Политико.

Извештач Политика, који је објавио ову вест, прецизирао је да је судијско мишљење, објављено 10. фебруара, у међувремену можда промењено.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије