Вучић након састанка са Рутеом и Бетелом: Обећао сам да ће Србија дати све од себе да сачува мир и стабилност

AV

Председник Републике Србије Александар Вучић у Палати „Србија“ дочекао је председнике влада Краљевине Холандије Марка Рутеа и Великог Војводства Луксембург Гзавијеа Бетела.

Након састанка уследило је обраћање новинарима.

Руте је казао да расте напетост између Београда и Приштине.

– Важно је да обе стране предузму кораке ка деескализацији и нормализацији односа, то је битно за обе стране и цео регион. Луксембург и Холандија су заједно дошле, дајемо велику важност заједничком раду са земљама Западног Балкана. Желимо да ојачамо наше везе. Кључни услови су стабилност и сарадња – казао је он.

Медијима се обратио и Бетел, који је казао да је важно да се напетости смире и да се мапа пута поштује.

– Треба избећи ескалације. Подстакли смо разговоре Београда и Приштине, потребне су директне акције – навео је Бетел.

Такође, он се захвалио Вучићу што покушава да стабилизује односе.

„Надам се да ће се наћи заједничко решење“, додао је Бетел.

Након њих двојице, медијима се обратио и председник Србије који је истакао да су разговарали о КиМ и другим регионалним питањима.

– Имамо различит поглед о догађањима на КиМ. Мени не промичу детаљи, прича о нападима на новинаре и друго, а нико не говори о упуцавању Срба, којих је било седам само ове године. И по томе можете да видите колико је тешка позиција Србије и колико није лако објаснити нашу позицију. Такође, говорили смо о проблемима у оквиру визног режима – рекао је председник.

Он је казао да је срећан због ове посете.

– Увек више волим отворене разговоре, а не да се нешто крије. Ја сам обећао да ће Србија дати све од себе да сачува мир и стабилност. Ми имамо довољно снаге као највећи у региону да држимо ствари под контролом, иако сам им рекао да тај степен неодговорности у својој каријери нисам видео, као што сада видим код неких – рекао је председник и додао:

– Ако мене питате за потписана документа и имплемемнтацију свега што је до сада потписано, морам вам рећи да је још увек на снази Бриселски споразум који смо потписали пре 10 година, а да и даље није спроведен његов основни део, а то је формирање ЗСО. У овом стадијуму, нема ни наде да ћемо ускоро да видимо формирање ЗСО.

Вучић је навео да Србија нема проблем са спровођенем мера деескалације, као и да смо ми свој део посла одрадили.

– Не могу да причам укруг објашњавајући да је неко други погрешио, а да ми нисмо криви. То су ти дупли стандарди . Ја сам увек уз владу Француске, уз органе реда. Верујем да ће Француска да се избори са тим – закључио је председник.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs