Гутереш позвао међународну заједницу да и даље пружа помоћ Хаитију

Gutereš

Генерални секретар УН Антонио Гутереш изјавио је током посете Хаитију да је дошао како би изразио пуну солидарност са Хаићанима и позвао међународну заједницу да и даље пружа подршку тој земљи, укључујући и међународне снаге за помоћ националној полицији Хаитија.

„Ово није време да се заборави Хаити“, написао је Гутереш на Твитеру.

Гутерешова посета долази готово девет месеци након што је подржао захтев за помоћ који је упутила влада Хаитија међународној заједници и предложио да се пошаљу „снаге за брзу акцију“ да подрже хаићанске снаге безбедности, пренео је Ројтерс. Такве снаге још нису распоређене.

Наоружане банде на Хаитију су у великој мери заузеле престоницу Порт-о-Пренс.

Гутереш је у априлу рекао пред Саветом безбедности УН да је ситуација у Порт-о-Пренсу упоредива са оружаним сукобом, наводећи да се Хаићани суочавају са једном од највећих криза људских права током последњих деценија.

Наоружане банде су у септембру прошле године погоршале хуманитарну ситуацију блокирањем терминала за гориво током шест седмица, што је довело до блокаде економских и других активности.

Савет безбедности УН у октобру је увео санкције најмоћнијем гангстеру на Хаитију који је оптужен да је предводио блокаду терминала за гориво у знак протеста због смањења владиних субвенција за гориво.

УН су саопштиле да је за 5,2 милиона, односно готово половину становништва Хаитија, потребна хуманитарна помоћ у овој години.

УН су апеловале на испоруку 720 милиона долара помоћи Хаитију ове године, али је до сада прикупљено свега 23 одсто те своте, наводи Ројтерс.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs