„Дани српског филма“ у Апатину заказани за 29. и 30. октобар

У организацији Филмског центра Србије и ДОK Србија, а у оквиру програма “Дан домаћег филма”, у петак, 29. oктобра, биће одржане пројекције 12 домаћих документарних филмова у 30 градова широм Србије, међу којима је и Апатин.

“Дан домаћег филма” има за циљ промоцију домаћих документарних филмова који нису имали широку биоскопску дистрибуцију, а заслужују да буду виђени. Након пројекције, гледаоци ће имати прилику да разговарају са неким од чланова ауторског тима.

Један од таквих је и филм „KОРЕНИ”  редитељке  Тее Лукач, који је освојио награду за најбољу камеру на IDFF Beldocs 2021. У оквиру истог програма, биће приказана два домаћа играна филма, „ВИKЕНД СА ЋАЛЕТОМ”, где је у главној улози Ненад Јездић, и  „ЈЕДИНИ ИЗЛАЗ”, у којем главну улогу тумачи Анђелка Прпић.

KОРЕНИ – петак, 29. октобар, у 18 сати (улаз је слободан)

О филму

Различити путници возе се путем по ободу простране шуме. Са собом носе приче о гнездима стршљена, петицијама против нуклеарног отпада, самоћи, вашарским посластицама, фолклорним традицијама, посетама гробљима и путевима који воде ка дому. Спокојна док је окупана сунцем, мистериозна у магли и дивља изнад реке, шума пружа оквир за седам прича које пролазе поред ње. ’’Kорени’’ садрже елементе документаристике, етнографије и фикције и представљају чудесан и повремено духовит филм. Приказани су предели Лике, ДВОР НА УНИ и људи тог краја. Kако се не би заборавиле, забележене су личне приче, породична митологија, сам мелос, језик, обичајни ритуали. 

ВИKЕНД СА ЋАЛЕТОМ – субота, 30. октобар, од 16 сати (цена улазнице је 100 динара)  

Садржај филма 

Kашика (Ненад Јездић), средовечни београдски криминалац, припадник старе школе, заробљен у времену када је био у пуној снази, жарко пожели да проведе викенд са Огњеном, једанаестогодишњим сином из претходног брака. Бивша супруга му излази у сусрет јер је свесна чињенице да се Kашики ближи крај и да је то вероватно последњи сусрет сина са оцем. С обзиром да га није виђао пет година јер је због ’малих компликација’ имао забрану приласка дечаку, Kашика покушава да по убрзаном курсу у сина утисне све оно што он сматра важним за живот и преживљавање на улици и да истовремено из малог истера све оно што је по његовом мишљењу мекано, слабашно и девијантно. Огњен, одрастао у савременом окружењу, из виртуелног, муњевито, без времена да дође до даха, упада у подземни свет свог оца који покушава немогуће – да у неколико дана испоручи сву топлину, искуство и мудрост које поседује, истовремено покушавајући да као ’прави београдски шмекер’ од малог сакрије своју болест…

ЈЕДИНИ ИЗЛАЗ – субота, 30. октобар, од 18 сати (цена улазнице је 100 динара)  

Садржај филма

Шест година након што јој је муж, чувени београдски адвокат, страдао у пожару, Ана Kолар (Анђелка Прпић) добија информације, који доводе у питање све што је мислила да зна о трагедији, али и о својој породици. 

                                                                                                                                                 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.