Детаљно упутство! Ево како добити ковид пропусницу, без ње од суботе после 22 не можете више у кафић или клуб

Sertifikat

Сертификат ће моћи да се показује у папирном облику или у дигиталном формату преко мобилног телефона.
Кризни штаб данас је донео одлуку да од суботе, 23. октобра у 22 сата буде уведено обавезно поседовање валидне ковид пропуснице за боравак у свим угоститељским објектима у затвореном простору.

Упутство за добијање зеленог дигиталног сертификата постоји на порталу еУправа:

Како се на поменутом порталу наводи, да бисте добили Дигитални зелени сертификат, потребно је да будете регистрован и пријављен корисник Портала еУправа.

Ковид пропусници можете набавити овде:

Након што се пријавите, показаће Вам се зелено дугме Покрени услугу. Потребно је да кликнете тастер Покрени услугу, проверите Ваше податке, потврдите имејл адресу и за пар минута ће вам на мејл који сте навели бити послат сертификат.

Уколико нисте у могућности да преузмете Дигитални зелени сертификат електронским путем, исти можете затражити на шалтерима пошта широм Србије. Списак пошта које издају дигитални електронсли сертификат.

Подсетимо, премијерка Србије Ана Брнабић објаснила је да ковид пропуснице које се уводе, не подразумевају само доказ о вакцинацији, већ и ПЦР тест не старији од 72 сата, антигенски тест не старији од 48 сати и потврду о прележаном корона вирусу не старију од седам месеци.

Она је на конференцији за новинаре након седнице Кризног штаба рекла да када се ради о вакцинама она подразумева да друга доза вакцине није дата пре више од 210 дана односно седам месеци.

– За странце је потребан дигитални ЕУсертификат или сертификат оне земље са којом Србија има потписан уговор о признавању сертификата. Надамо се да ће ово поспешити вакцинацију. Ово је нама једини начин да победимо корона вирус – рекла је Брнабић.

Према њеним речима, сертификат ће моћи да се показује у папирном облику или у дигиталном формату преко мобилног телефона. “Ковид редар ће скенитрати QР код који показује да ли је сертификат валидан”, рекла је Брнабић и додала да ће чланови Кризног штаба држати предавања у школама и факултетима.

Валидан ковид сертификат:

– потврда друге, односно треће дозе која није старија од 210 дана (7 месеци),

– негативан ПЦР тест не старији од 72 сата,

– Негативан антигенски тест не старији од 48 сати или

– Потврда о прележаном коронавирусу у последњих 210 дана (7месеци)

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови: