Европа у епицентру пандемије: Број новозаражених скочио за 55 одсто у свега четири недеље

unaids

До фебруара би могло да буде спасено 188.000 живота ако би се увело универзално ношење маски у Европи.

Неуједначена покривеност вакцинама и релаксација превентивних мера довели су Европу до „критичне тачке“ у пандемији, са поново скоро рекордним бројевима инфекција и предвиђањем 500.000 смртних случајева до фебруара.

Ханс Клуге, директор СЗО за Европу, рекао је да се све 53 земље у региону суочавају са „стварном претњом поновног избијања ковида 19 или се већ боре против њега“ и позвао владе да поново уведу или наставе са социјалним и мерама јавног здравља, преноси лондонски ”Гардијан”.

Званичник СЗО рекао је да једна поуздана пројекција показује да би у Европи, ако се настави тренутни темпо, могло да буде још пола милиона жртава ковида до првог фебруара.

Клуге је на виртуелном брифингу у Копенхагену рекао је да је тренутни темпо преношења вируса широм европских земаља веома забрињавајући и додао да се број нових случајева приближава рекордним нивоима, а да је делта сој корона вируса узрок наглог раста.

Такође је нагласио да је тренд раста регистрован код свих узраста, али да највише забрињава убрзано преношење вируса међу старијом популацијом.

То, како је упозорио, доводи до већег броја тешких случајева болести и смрти, са 75 одсто смртних случајева међу старијима од 65 година.

Он је рекао да чак и у земљама са високом стопом вакцинације имунизација може само делимично помоћи.

У Европи је вакцинисано само 47 одсто укупне популације, упркос томе што је дистрибуирано милијарду доза вакцине, а у 8 држава, у потпуности је имунизовано најмање 70 одсто људи, док је у две земље, та стопа испод 10 процената, навео је Клуге.

– Порука је увек била: урадите све. Вакцине раде оно што је обећано: спречавају тешке облике болести и посебно смртност. Али оне су наше најмоћније богатство само ако се користе упоредо са јавним здравственим и социјалним мерама – рекао је директор СЗО.

Он је оценио да би до фебруара могло да буде спасено 188.000 живота ако би се увело универзално ношење маски у Европи.

Европа је забележила пораст од 55 одсто новозаражених ковидом-19 у последње четири недеље, упркос доступности вакцина, што би требало да послужи као упозорење другим регионима, саопштили су званичници СЗО.

Директор програма СЗО за ванредне ситуације Мајк Рајан је рекао да неке европске земље имају “обухват вакцинацијом испод оптималног броја” упркос доступности вакцина.

– То је упозорење за свет, да види шта се дешава у Европи упркос доступности вакцинације – рекао је Рајан на конференцији за новинаре.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs