Електрични фиат панда у погонима у Крагујевцу од 2023?

Fiat

Спорији долазак делова и компоненти за производњу могле би да буду последице украјинске кризе за крагујевачки Фијат. Прозводња фиата 500 Л је обустављена и неће је бити до 12. априла. Запослени не знају каква је будућност фабрике, надају се да ће се добре вести о производњи новог модела, које су најављене из државног врха пред крај прошле године, коначно и обистинити.

Председник Самосталног синдиката компаније Фиат пластик Зоран Миљковић, каже за Н1 да су добили незваничну информацију из кабинета премијерке Србије да ће производња Фиата остати овде, а да ће се од 2023. производити електрични модели, највероватније – фиат панда.

– Али, то су све спекулације, тек очекујемо званичну информацију – наводи Миљковић.

– Председник Србије најавио је да ће премијерка обелоданити добре вести за Фиат, али до тога није дошло иако смо ми то очекивали баш сада пред изборе. Дошле су само ове незваничне информације – истиче Зоран Миљковић.

Он каже да ових дана уопште нема производње и да је до 12. априла неће ни бити.

– А и у априлу је планирано само два до три радна дана – истиче Зоран Миљковић.

Он додаје да је ситуација врло тешка, али да ипак перспектива може да буде светла.

– Јер, овде је јефтина радна снага, хале су нове, услови пословања изванредни, јер је познато да не плаћају утрошак енергената нашој земљи. Али, то све делује сиво за сада, јер нема доласка новог модела, нема информација, радимо само по два, три дана у месецу – прецизира Миљковић.

Он наводи да су плате радника “изузетно смањене”.

– Тренутно примамо минималац, што је недопустиво у данашње време. Надамо се да ће се то ускоро променити, иначе ћемо морати да тражимо неки други посао, јер се од овога не може живети – навео је Миљковић.

Када је реч о одласку радника на рад у Словачку фабрику, то, каже, потврђује да овде нема посла.

– Менаџмент гледа да скине раднике са хлеба и да их пошаље у иностранство. Да је у Словачкој тако добро – радили би њихови радници, не би ишли тамо са Балкана – навео је Зоран Миљковић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије