Ентони Блинкен следеће недеље у Француској након заоштрених односа Париза и Вашингтона

Entoni Blinken

Амерички државни секретар Ентони Блинкен отпутоваће наредне седмице у Париз након што су везе између САД и Француске заоштрене од када је Аустралија прошлог месеца поништила уговор о подморницама са Француском у корист пакта са Вашингтоном.

Блинкен ће од понедељка до среде боравити у Паризу, председаваће састанком министара Организације за економску сарадњу и развој и разговарати са француским званичницима, навео је у саопштењу портпарол Стејт департмента Нед Прајс, пренео је Ројтерс.

Блинкену ће се придружити амерички изасланик за климу Джон Кери, америчка представница за трговину Катерин Таи и други амерички званичници у Паризу, рекао је Прајс.

У Паризу ће Блинкен и француски званичници наставити разговоре о даљем јачању виталних односа између САД и Француске о низу питања, укључујући безбедност у индо-пацифичком региону, климатску кризу, економски опоравак од пандемије ковид-19, трансатлантске односе и раду са нашим савезницима и партнерима на решавању глобалних изазова и могућности, истакао је Прајс.

Блинкен ће потом кренути за Мексико где ће присуствовати разговорима о безбедности на високом нивоу наредног петка.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије