ЕУ отвара границе: Сазнајте на који начин можете слободно да путујете

Такозвана дигитална зелена потврда биће доказ да је особа вакцинисана против коронавируса, да има негативан резултат теста или да је преболела болест.

Европска унија је одлучила да ће свим путницима који су се вакцинисали против коронавируса са обе дозе бити омогућено путовање. Челници ЕУ преговарају о увођењу дигиталних зелених потврда, чиме би почели спровођење плана за витални спас надолазеће туристичке сезоне.

  • Заступници из Европског парламента, Европске комисије и влада држава чланица наставиће преговоре у четвртак, саопштили су из португалског председништва ЕУ.

Дигитални сертификат могао би да отвори више земаља ЕУ за путовања унутар Уније крајем јуна, чак и док траје пандемија коронавируса, као и забринутост због нових сојева вируса.

Такозвана дигитална зелена потврда биће доказ да је особа вакцинисана против коронавируса, да је преболела болест или да има негативан резултат теста. То је уведено како би се избегла дискриминација особа које нису могле да се вакцинишу.

Циљ потврде је што пре укинути мере које су тренутно на снази кад су у питању путовања између земаља. Међутим, на свакој од 27 држава чланица остаје да одлучи какве погодности сертификат доноси унутар њихових граница.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије