Завршена дигитализација Мирослављевог јеванђеља

Miroslavljevo jevanđelje

Дигитализована копија Мирослављевог јеванђеља, најстаријег сачуваног српског ћириличког рукописа, уручена је министарки културе и информисања Маји Гојковић.

Академик Александар Костић, управник Аудиовизуелног архива Српске академије наука и уметности, уручио је копију Мирослављевог јеванђеља и директорки Народног музеја Бојани Борић Брешковић и управнику Народне библиотеке Владимиру Пишталу, у присуству академика Владимира Костића, председника САНУ.

Како је наведено на сајту Владе, снимање Мирослављевог јеванђеља обављено је на основу Споразума о сарадњи између Министарства културе и информисања, САНУ, Народног музеја и Народне библиотеке Србије, установа које су уложиле све постојеће људске, техничке и просторне ресурсе како би овај задатак био реализован на најбољи могући начин, уз најсавременије европске и светске праксе.

По пријему дигиталног материјала, на коме су констатоване одређене промене, Министарство културе и информисања ће формирати независну, стручну комисију, која ће на крају процеса констатовати стање у којем се налази најстарији српски ћирилички рукопис. На бази овог извештаја биће утврђени даљи кораци у циљу враћања документа у најбоље могуће стање и евентуалне превенције од било којих оштећења, а јавност ће о свему бити благовремено обавештена, додаје се.
Снимање овог вредног рукописа из 12. века обављено је у специјално опремљеној просторији у Народном музеју како би задовољила све климатске и светлосне услове, а читавим поступком су управљали стручњаци из Аудиовизуелног архива САНУ.

– Дигитализација културног наслеђа представља важан сегмент у превентивној заштити културног наслеђа, којом се обезбеђује већа видљивост, квалитетнија презентација и промоција националног културног блага – истиче се.

У наредном периоду као следећи корак, који је предвиђен Споразумом, радиће се на постављању дигитализоване копије на сајтове установа које су учествовале у процесу дигитализације, као и на Претраживач културног наслеђа Републике Србије, како би било доступну јавности, а снимци на интернет презентацији биће софтверски заштићени.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије