Земље ЕУ подељеног су мишљења око дозволе нуклеарне енергије

energija

Земље ЕУ подељене су око тога да ли да одобре да се нуклеарна енергија сврста у обновљве енергије, чиме одлажу један од кључних спорова везан за климатску регулативу.

Преговарачи из Европског парламетна и земаља ЕУ одржали су своју последњу рунду преговора како би успостваили циљеве за проширење обновљивих извора енергије, преноси Ројтерс.

Кључни циљви ЕУ јесу смањење емисије угљен-диоксида до 2030. године, као и снадбевање руским гасом, међутим како се наводи, преговори су успорени због расправе око горива који се производе коришћењем нуклеарне енергије.

Француска води кампању за „нискоугљенични водоник“, термин који се употребљава за описивање водоника произведеног из нуклеарне енергије, како би био у равноправном положају са водоником који је направљен из обновљивих извора електричне енергије.

У том подухвату подржавају је Румунија, Пољска, Мађарска и Чешка, које су за допринос нуклеарне енергије без угљен-диоксида у сврху климатских циљева.

Амбасадори земаља ЕУ су на радном састанку удвостручиле своје постојеће позиције остављајући неке сумње да би преговори успели да донесу закон, али су у сукобу око других врста горива који се могу сматрати обновљивим.

Француска је једна од земља са највећим нуклеарним погоном у свету и има посебан интерес пошто је нуклеарна енергија оцењена испод циљева, а утичу на њене планове за изградњу нових реактора.

Француска министарка енергетике Ањес Паније-Ринаше (Агнес Панниер-Рунацхер) планира да сазове састанак министра пронуклеарних земаља у уторак како би разговарали о том питању.

Потез ЕУ утицао је на разочарење Француске зато што су дали предност обновљивим технологијама у односу на нуклеарну.
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен прошле недеље рекла је да ће „најсавременији нуклеарни“ пројекти добити приступ, а неки и подстицаје ЕУ за подршку зеленој индустрији, док „стратешке“ технологије попут соларних панела уважавале би пуну погодност.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs