Лавров може у Скопље? Министарства спољних послова и одбране одлучиће о слетању руског авиона

Lavrov

Влада Северне Македоније је након данашње седнице саопштила да ће се министарства спољних послова и одбране додатно изјаснити о издавању одобрења за прелет и слетање руске летелице током 30. Министарског састанка ОЕБС-а у Скопљу, којем ће, како се очекује, присуствовати руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„Надлежна министарства спољних послова и одбране донеће додатну одлуку о издавању дозволе за прелет и слетање руског авиона током 30. министарског састанка ОЕБС-а у Скопљу, у периоду од 29. новембра до 1. децембра 2023. године“, наводи се у саопштењу владе, преноси македонски Весник.

Додаје се да је на седници усвојена одлука о увођењу рестриктивних мера у вези са активностима Руске Федерације, којом се ограничава приступ ваздухопловству Руске Федерације, а у складу са Уредбом Савета ЕУ из Заједничке спољне и безбедносне политике Уније, коју, како се наводи, Северна Македонија у потпуности поштује.

„Допунска одлука је у складу са уредбом ЕУ и одредбама које се односе на саме рестриктивне мере, којима су, за међународне конференције попут Самита ОЕБС-а у Скопљу, предвиђени изузеци за предметна ограничења“, наводи се у саопштењу владе.

Министарство спољних послова је претходно саопштило да је влада допунском одлуком пренела надлежност надлежним министарствима да самостално одлучују о издавању дозволе за прелет и слетање руског авиона.

Руски медији су пре неколико дана пренели да је Русија затражила од Северне Македоније, која ове године председава ОЕБС-ом, да изда визе за њену делегацију за министарски састанак од 30. новембра до 1. децембра.

Русија, како преносе руски медији, тражи визе за 85 чланова руске делегације за учешће на министарском састанку ОЕБС-а у Скопљу.

У делегацији ће бити руски министар спољних послова Сергеј Лавров, „његов лекар, техничко особље, обезбеђење“, 17 дипломата, укључујући портпаролку руског Министарства спољних послова Марију Захарову и 24 новинара, преносе руски медији.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs