Локалне и новостворене сорте “гурају“ напредак винског сектора у Србији

Како преноси портал agrofin.rs виноградари и винари широм Војводине са нескривеним еланом планирају наставак развоја виноградарства и осавремењивање винских подрума. Томе је несумњиво допринела и Стратегија развоја винског сектора 2021- 2030, коју је децембра прошле године, на иницијативу Савеза винара и виноградара Србије (СВВС), усвојила Владе Србије. Овим документом детаљно је обухваћен развој виноградарства и винарства у Србији у наредној деценији.

Њиме је предвиђено да Србија треба да утростучни површине под виноградима и за више од 30 одсто повећа удео домаћег вина на тржишту. Исто тако неопходно је и да се осигура и поспеши извоз вина у ЕУ и треће земље, као и да се створе услови за развој винског и сеоског туризма.

Фото: АгроФин

“Десетогодишњим програмом развоја зацртано је да дођемо до далеко већих површина активних винограда од садашњих око 25.000 хектара. Можда то у овом моменту звучи нереално, али је са планским улагањима изводљиво”, рекао је проф. др Драгослав Иванишевић са Пољопривредног факултета у Новом Саду.

Пројекат развоја виноградарсва и винарства, по мишљењу Иванишевића, захтева активну садњу и дугорочно улагање које мора бити подржано од стране државе.

“Очекујемо да у блиској будућности у виноградима у већем проценту буду заступљене локалне и новостворене сорте. Последњих четири-пет година присутни су и програми Покрајинске владе за виноградаре, винаре као и развој виноградарске инфраструктур,е што такође доприноси бржем развоју сектора”, истакао је др Иванишевић додајући да виноградарима и винарима држава треба да обезбедити да сукцесивно добијају помоћ и на тај начин плански улажу у инвестиције.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs