Мадуро позвао на креирање регионалног блока удруженог са Кином и Русијом: Да би мултиполарни свет настао, треба да будемо уједињени

Maduro

Председник Венецуеле Николас Мадуро предложио је оснивање новог међународног блока који би укључивао земље Латинске Америке и Кариба које би имале блиске везе са Русијом и Кином.

Током свог годишњег говора у парламенту Венецуеле у петак Мадуро је рекао да је недавно разговарао са председницима Бразила, Колумбије и Аргентине о формирању нове регионалне организације.

Према његовим речима, дошло је време да се „уједине напори и путеви у Латинској Америци и на Карибима како би се напредовало у формирању моћног блока политичких снага, економске моћи која говори свету“.

Венецуелански председник је даље рекао да ће блок створити „нове полове моћи“ и да ће бити савезник Русије и Кине, чије је лидере Мадуро назвао „старијом браћом“.

Такав савез би обухватао „ону заједницу заједничке судбине о којој говори наш старији брат председник Си Ђинпинг“ или „тај мултиполарни и мултицентрични свет о коме говори наш старији брат председник Владимир Путин“, додао је Мадуро.

– Да би такав свет настао, потребан је уједињен и напредан латиноамерички и карипски блок – нагласио је он.

Председник Русије Владимир Путин више пута је критиковао концепт „униполарног света“ којим доминирају САД. У септембру је тврдио да су покушаји да се постигне таква конфигурација „попримили апсолутно ружан облик“.

У међувремену, Пекинг је такође рекао да Кина и Русија „заједно промовишу мултиполарни свет и да не признају униполарну хегемонију“.

Под бившим председником Доналдом Трампом САД су изборе у Венецуели 2018, које је Мадуро освојио да би обезбедио други мандат, прогласиле „нелегитимним“. Вашингтон је покренуо кампању „максималног притиска“ да га свргне са власти увођењем оштрих санкција Каракасу, што је укључивало ембарго на нафту.

САД су, осим тога, понудиле подршку опозиционом лидеру Хуану Гваиду, признавши га за „привременог председника“ Венецуеле 2019. Након тог потеза Мадурова влада је прекинула дипломатске односе са Вашингтоном.

Од тада су, међутим, пропали покушаји да се Мадуро уклони са власти, који су укључивали низ уличних протеста и директан покушај државног удара. Крајем децембра опозициони посланици у Венецуели гласали су за распуштање „привремене владе“ коју води Гваидо.

Иако САД још увек формално не признају Мадура, ступиле су у дипломатске контакте са Каракасом како би преговарале о размени затвореника и укинуле су неке санкције.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs