Мали и Пенг: Никада боља сарадња Србије и Кине

Mali

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали и председник Комитета Комунистичке партије Кине града Нингбоа Пенг Ђасјуе разговарали су данас о односима две земље и заједнички оценили да они никада нису били бољи, те да Србију и Кину вежују челично пријатељство и добра економска сарадња.

„Односи две земље никада нису били бољи и базирани су на, пре свега, доброј економској сарадњи. Српски народ не заборавља помоћ Кине у тешким временима током пандемије корона вируса, а наша сарадња расте из године у годину и сада већ имамо и директан лет до Кине“, рекао је Мали.

Он је, како се наводи у саопштењу, навео да су кинеске компаније ангажоване на неким од најважнијих пројеката у Србији какав је, на пример, изградња ЕКСПО комплекса, те да ће недавно потписани Споразум о слободној трговини отворити врата за још чвршћу сарадњу Србије и Кине.

Мали је Пенгу казао и да ће Србија ове године остварити стопу раста од 2,5 одсто, што се, како је оценио сматра успехом будући да многе европске економије већ клизе у рецесију.

„Србија постаје све атрактивнија и све конкурентнија. Наш јавни дуг је под контролом, имамо рекордну запосленост, стране директне инвестиције ће и ове године бити рекордне, око 4,5 милијарди евра, а и наша стратегија претходних година је била да привлачимо инвеститоре, отварамо радна места и у томе смо успели“, рекао је министар.

Он је нагласио и да је Србија економски доминантна земља у нашем региону, као и да иницијатива председника Александра Вучића „Отворени Балкан“ чвршће повезује земље и цео регион гура напред.

Мали је додао и да је Србија много научила од Кине, истичући да је велика симболика што ће Србија, као домаћин ЕКСПО изложбе 2027. године бити центар света, док је 2012. године била на рубу банкрота.

„Велики смо пут прешли, пуно научили, прошли смо тешке мере економске консолидације и желимо да даље растемо попут Кине. Није лако, али се боримо. Србија упркос свим актуелним светским кризама на које нема утицај, али трпи последице, остварује добре резултате“, поручио је Мали.

Он је захвалио Пенгу на томе што је Кина у годинама за нама показала да је искрен пријатељ Србије.

„Свет се променио, у условима пандемије видели смо искрену подршку вашег председника Си Ђинпинга и на томе смо захвални. Свака добра вест о успеху Кине је добра вест и за Србију“, казао је Мали.

Пенг Ђасјуе похвалио је све до сада учињено у Србији и захвалио се на пријатељским односима.

„Садашњи успех односа Србије и Кине је охрабрујући, а то не може без напора обе стране. Србија је сада на рекордном развојном нивоу. Видео сам мудро управљање земљом у сложеним условима. Марљиво радите и гурате Србију напред“, рекао је Пенг.

Он је истакао и да се у односима две земље пажљиво и марљиво остварују планови које су трасирали кинески и српски председници, Си Ђинпинг и Александар Вучић, нагласивши да се у тешким светским околностима јасније препознаје ко су искрени пријатељи.

„Челична пријатељства се склапају у тешким временима“, закључио је Пенг.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs