Мештани Мокре Горе открили зашто је њихово село “најлепше на свету”

Mokra Gora

Крајем године међу 44 најбоља туристичка села на свету, Генерална скупштина Светске туристичке организације сврстала је и Мокру гору. Ово српско село изабрано је међу 170 пријављених места из 75 земаља света. Да живе у једном од најлепших села у свету, Мокрогорци су знали и пре него што је то и званично потврђено. Нетакнута природа, чиста вода и ваздух, као и туристичке атракције каквих нигде нема, кажу довели су до тога да Генерална скупштина Светске туристичке организације Уједињених нација управо ово место прогласи једним од најбољих туристичких села.

Мештани истичу да се Мокра гора истиче по домаћим производима, добрим људима, гостопримству, чувеној Шарганској осмици и Белим водама. Сви су сагласни да је највећу промоцију овог села направио Емир Кустурица, познати редитељ који је на брду Мећавник саградио дрвени град који годишње посети око 100 000 туриста из целог света.

“Мећавник је доласком проф. Кустурице постао стециште културе и самим тим дао јако велики допринос читавом насељу”, казао је Бојан Тошић из тог туристичког насеља.

Захваљујући Емиру Кустурици ово село су посетили Джони Деп, Моника Белучи, Одри Тату, Марадона, Петер Хандке, Никита Михалков, Джим Джармуш и многи други. Поред тога, мештани наглашавају да Мокру гору у великом броју посећују поред домаћих и страни туристи.

“Видимо и Кинезе и Русе. Ја не знам тај језик, али су апартмани пуни и да их има више дошло би и више туриста”, рекла је мештанка Милица Јововић.

За развој овог краја заслужна је и Шарганска осмица, градитељско ремек дело међу пругама уског колосека. Ова пруга је некада повезивала Мокру гору са остатком земље, а данас је популарна туристичка атракција.

“Железница је најпре почела да се обнавља, то је нешто што је и довело госте у овај крај, од железнице је све и почело. Кажу да је ово једно од ‘најжелезничкијих села у свету’. Данас већина људи ради или у железници или на Мећавнику”, истиче Александра Милутиновић, управник комплекса “Шарганска осмица”.

У селу тренутно живи око 600 становника. Иако су у протеклим деценијама многи млади напустили ово село, сада му се полако враћају. Сеоска школа броји свега 30 ђака, а прогнозе говоре да ће их у будућности бити више.

“Доста је кућа оживело и имамо примере да се из градова враћају да живе на село и надамо се да ће се тај тренд наставити и да ћемо једног дана бројати много више ученика”, наглашава директорка Основне школе “Богосав Јанковиц” Оливера Мисаиловић.

Од како су постали познати широм света, мештани очекују да ће село да процвета, под условом да остане баш овакво какво је данас.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије