Министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић, у посети општини Кула

Зорана у Кули

Данас је општину Кула посетила министарка рударства и енергетике и потпредседница Владе Републике Србије, Зорана Михајловић. Она је, заједно са домаћином, председником општине Кула Дамјаном Миљанићем, обишла радове на постављању термоизолације на спољашњим зидовима једне породичне куће, а наведени радови део су програма енергетске санације стамбених зграда, кућа и домаћинстава, који се спроводи широм Србије. Осим тога, Михајловић је обишла и Основну школу „Иса Бајић”, где су у току радови на постављању соларне електране.

Миљанић је истакао да је подршка ресорног министарства изузетно значајна, те да су наведени пројекти само неки од низа пројеката које локална самоуправа спроводи у сарадњи са Министарством рударства и енергетике.

Директорка Основне школе „Иса Бајић“,Мирјана Ивић Михајловић, изразила је задовољство што је у прилици да министарку упозна са пројектима који се реализују у установи коју води, а који су директно везани за Национални програм енергетске санације објеката од јавног значаја.

Зорана Михајловић, захвалила се на срдачном дочеку и нагласила је да њена посета општини Кула није случајна, пошто је управо општина Кула пример позитивне праксе када је у питању реализација националних програма у области енергетске ефикасности.
„Основни разлог зашто сам посетила баш Кулу, а не неко друго место је тај што је Кула први град у Републици Србији који је, не само кренуо, него и дошао готово до краја у реализацији пројекта у Националном плану за повећање енергетске ефикасности објеката од јавног значаја. Ова школа јесте прва школа у Србији која је ушла у овај програм и која је завршила све процедуре које је требала да заврши. На овој школи ће бити соларни панели који ће, практично, помоћи да смање потрошњу електричне енергије за готово 40%. Сутра ће бити све готово, проверићемо одмах, наредног месеца, јесу ли заиста рачуни нижи, као што би по нашој процени требало да буде. Негде смо желели да ово покажемо свима другима који воде школе, домове здравља и остале јавне објекте, да нема ниједног разлога да се не пријављују на јавне конкурсе. Ми имамо два програма: један програм је Национални програм повећања енергетске ефикасности објеката од јавног значаја, дакле то су школе, све локалне, државне установе итд, а други је Национални план за повећање енергетске ефикасности домаћинстава. Пре овога смо били у једном домаћинству које је такође за пример и прилично се разликује од осталих домаћинстава на територији Србије, зато што су људи одлучили да ураде термоизолацију своје фасаде. Најчешће се наша домаћинства одлучују да мењају столарију, дакле прозоре и врата. Ово је била озбиљнија инвестиција, од 900 хиљада динара, и ту у оквиру ње су се људи одлучили на изолацију своје куће. Кула је, иначе, град који је некако препознат по томе да потпуно другачије посматра причу око енергетске транзиције, дакле нема ту врсту отпора. Кула је први град који има ветроелектрану, град у којем се граде две соларне електране и први град који је ушао у овај програм. Држава, односно Министарство, када су у питању јавни објекти, учествује са 70%. Дакле, ово је коштало 2,7 милиона динара и 70% износа је платило министарство, а 30% општина Кула. Код домаћинстава, однос је 50:50 и управо је то био разлог што желимо да са вама ово поделимо, у ствари желимо да људи у Србији виде да је ово реално и могуће, да ово ништа није страшно и да постоје јасне процедуре које треба испоштовати”, навела је Михајловић приликом посете.

Општина Кула препознала је важност уштеде енергије, посебно у данашњем времену када је енергетска диверсификација ствар нужности, те је тако огромна већина јавних установа прешла на котлове на гас. Такође, конкурси који су усмерени на подршку грађанству допринели су да се повећа број домаћинстава која су уградила ПВЦ столарију, изолацију, као и број домаћинстава која су набавила и инсталирала котлове на природни гас и дрвени пелет.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs