Министар спољних послова Северне Македоније са Блинкеном: Као НАТО савезници уједињени смо у подршци Украјини

Blinken i Kovacevski

Председавајући ОЕБС-а и министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи разговарао је данас са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном о актуелној међународној ситуацији, са посебним освртом на сукоб у Украјини.

Османи и Блинкен, који борави у првој посети Северној Македонији, изразили су оштру осуду руске војне агресије и чврсту подршку украјинском народу.

„Као стратешки партнери и савезници у НАТО-у, уједињени смо у подршци Украјини и одбрани модерних демократских вредности и принципа. Оштро осуђујемо руску војну агресију, која представља атак на суверенитет и територијални интегритет Украјине, као и озбиљну претњу светском миру и стабилности“, рекао је Османи, преноси агенција Мак факс.

Саговорници су се осврнули и на македонско председавање ОЕБС-у, где је истакнута посвећеност Северне Македоније превазилажењу изазова са којима се та организација суочава, као и на укупну подршку Сједињених Америчких Држава у том процесу.

Они су поздравили одлуку која отвара пут Малти да буде будући председавајући ОЕБС-а 2024.године, превазилазећи кризу са којом се организација суочавала и представља значајан успех за наше председавање и будућност ОЕБС-а.

Ковачевски са Блинкеном

Председник Владе Северне Македоније Димитар Ковачевски одржао је поподне у Скопљу састанак с државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном, када су обојица истакли одличне односе између те две земље

Ковачевски и Блинкен су на састанку разговарали и о континуираној подршци коју САД пружају Северној Македонији на путу ка чланству у Европској унији и спровођењу неопходних реформи, пренео је портал Телма.

Премијер Ковачевски је на састанку оценио да две земље континуирано негују продуктиван политички дијалог, који је значајно продубљен кроз стратешко партнерство Северне Македоније и САД.

Телма наводи да „САД високо цене допринос Северне Македоније као савезника у НАТО, али и у регионалном контексту као фактор стабилности на Западном Балкану“.

Блинкен је наговестио да ће САД наставити да подржавају Северну Македонију у њеним наредним корацима који би требало да обезбеде чланство у ЕУ и изразио велико поштовање за храбре и државничке одлуке које Влада доноси да би испунила тај циљ.

Државни секретар је поздравио успешно председавање Северне Македоније ОЕБС-ом и њен конструктиван приступ у реализацији агенде и суочавању са изазовима са којима се та организација суочава.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs