Момировић: Екологија није тема за политиканство и јефтине поене

Momirović
Министар градевинарства Томислав Момировић отворио је данас радове на изградњи комуналне инфраструктуре у Кучеву, где ће у оквиру пројекта “Чиста Србија” бити изграђено 24,1 километар канализационе мреже и два постројења за прераду отпадних вода – Кучево и Раброво, која ће обухватити 4.000 становника.

 

Момировић је истакао да данас крећу радови на обе локације и рекао да очекује да ће канализациона мрежа бити завршена у наредних 12 до 18 месеци.

Казао је да се инвестира у више од 30 локалних самоуправа у квалитетну канализациону инфраструктуру и постројења за пречишћавање отпадних вода и најавио да ће у наредна два месеца бити покренути радови на још 20 локација.

“И ово је део великог пројекта и инвестиционог таласа у еколошке пројекте и комуналну инфраструктуру у Србији. Као што знате, наш план је да у наредних пет година инвестирамо ЧЕТИРИ милијарде евра у комуналну и еколошку инфраструктуру, како би насе реке биле чистије и да би подигли стандарде на ниво као у Западној Европи”, нагласио је министар Момировић.

Укупна вредност пројекта у општини Кучево је 11,2 милиона евра.

Момировић је рекао да је председник Александар Вучић отворио тему екологије и изградње канализације широм Србије.

Напоменуо је да ће и у Мајданпеку бити изграђено једно постројење за пречишћавање отпадних вода и да се са компанијом Зиђин, како је рекао, воде проактивни разговори како би се очистила река Пек и подигао квалитет живота у том делуу земље.

Често се фокусирамо на аутопутеве и пруге, али ови пројекти су суштински и наша дужност је да оставимо земљу чистом за будуће генерације, поручио је Момировић.

Напоменуо је да ће нам џаба у будућности бити сви аутопутеви и плате од 1.000 евра и пензије од 500 евра ако не будемо решили еколошке проблеме.

“Заиста је непристојно када неки људи еколошке проблеме, који постоје више од пет деценија, користе како би покупили јефтине политичке поене. Ово нису теме за политиканство”, поручио је Момировић.

Додаје да је дужност ове генерације да заврши те пројекте и то не само у Београду и другим великим градовима, већ у целој Србији.

Момировић је напоменуо да цео Београд нема квалитетну канализацију и да се отпадне воде изливају у Дунав и Саву, али да су то реке са биолошком снагом која то може да издржи још неко време.

“Али, Пек, Тиса, Морава и друге реке немају и морамо хитно да решимо еколошке проблеме”, поручио је Момировић.

На питање новинара да ли постоји могућност да се изгради брза саобраћајница од Пожаревца према Мајданпеку, министар каже да су већ обновљена три километра на путу од Кучева ка Мајданпеку и очекује да у наредних месец дана крену радови на још седам километара.

Додао је да је пуно инвестирано у претходне две године у локалне и регионалне путеве у источној Србији, као и да ће брза саобраћајница од Пожаревца до Голупца имати стратешки значај за развој тог дела земља.

Момировић је рекао да у наредним месецима крећу радови на брзој прузи од Београда ка Нишу, али и да ће се радити на завршетку локалне железничке инфраструктуре од Кучева до Мајданпека и Ниша.

На питање да ли ће се радити и пут од Турије од манастира Тумане, Момировић је рекао да се већ доста уложило у локалну инфраструктуру око тог манастира који је све посећенији и постаје права туристичка атракција. На том путу су већ урађена два километра.

Радове у Кучеву изводи кинеска компанија ЦРБЦ, а комерцијалним уговорима је предвиђено да радови буду завршени накасније за 39 месеци.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs