МУП: Посвећени смо заштити деце, Јурић износи дезинформације

MUP

Министарство унутрашњих послова у потпуности је посвећено заштити деце и увођењу механизма који ће на закону основаном и систематичном принципу уз поштовање српског позитивног законодавства допринети ефикасном и адекватном одговору на све ризике у случају нестанка деце.

“Поводом најновијих дезинформација које изнова износи Игор Јурић, не можемо да се не запитамо шта је његов интерес и због чега упорно износи лажи како би обмануо јавност и омаловажио рад државе по овом изузетно важном питању. Необични су и Јурићеви мотиви оспоравања Фондације Амбер Алерт Европа са којом је МУП недавно потписао Меморандум о разумевању, имајући у виду да је реч о Фондацији коју чине 44 званичне организације, државна органа и пословна субјекта из 28 земаља и која је покренула оснивање Мреже полицијских експерата за нестала лица (ПЕН-МП), која је сада придружена Радној групи Савета Европске уније за спровођење закона”, наводи Министарство унутрашњих послова у саопштењу које је достављено медијима.

Јурић је показао да не поштује ни домаће стручњаке и професионалце који се баве овим питањима, кажу у Министарству и додају да су им непознати Јурићеви мотиви напуштања састанка у МУП-у, на којем је са професионалцима, који се годинама уназад баве проблематиком нестале деце, требало да разговара о модалитетима увођења Амбер алерт система у Србији.

“Институције су место за разговор, а професионалци они који треба да нађу најбоље решење. Изгледа да господин Јурић није тог мишљења. Више је него очигледно да господин Јурић не жели о овој теми да разговара са било ким компетентним, јер је све професионалне саговорнике или одбио или лажима прогласио за неодговорне и некомпетентне”, кажу у МУП-у.

Подсећају да су и министар Александар Вулин и Фондација Амбер алерт Европа демантовали Јурићеве “лажне наводе о наводном плаћању софтвера”, истичући да се чланство у Фондацији базира на билатералној основи, као и да је сама Фондација непрофитна организација која се финансира од стране донатора и ЕУ.

“Наглашавамо још једном да српска полиција у свим случајевима нестанка деце реагује моментално и без одлагања, вођена претпоставком да је дете угрожено, док се супротно не докаже”, поручују у саопштењу.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије