НБС: Плаћање скенирањем IPS QR кода

Kod

Плаћања путем интернета грађани Србије могу од данас, поред скенирања IPS QR кода трговца, обавити и једним додиром у мобилном интернет претраживачу, без остављања осетљивих података о платном инструменту, саопштено је из Народне банке Србије.

НБС је у сарадњи са банкама учесницима у систему инстант плаћања (IPS NBS) наставила са увођењем иновативних решења и унапредила постојећи метод плаћања на интернет продајним местима који се сада може обавити „кликом“ у мобилном интернет претраживачу путем тзв. “deep link” технологије.

Све што корисници треба да ураде јесте да на интернет сајту трговца којем приступају путем, на пример, мобилног телефона изаберу као начин плаћања добро познату опцију ИПС скенирај и имаће могућност да изаберу банку чијом апликацијом желе да изврше плаћање.

Након тог избора и клика на дугме „Плати“ преузимају се подаци од трговца који су неопходни за плаћање и кориснику се отвара апликација мобилног банкарства са информацијом о износу за плаћање. Корисник спроводи аутентификацију на начин на који то иначе чини – путем ПИН-а, отиском прста или препознавањем лица и трансакција се извршава у неколико секунди, објашњава се у саопштењу НБС.

На овај начин, корисници добијају сигурно и једноставно решење да своју куповину обаве у потпуности путем мобилног телефона и то у сигурном окружењу своје апликације мобилног банкарства, без остављања података о свом платном инструменту на интернету.

Поменути начин плаћања су за сада грађанима који користе апликације мобилног банкарства обезбедиле: АИК банка, Интеза, Уникредит, Комерцијална, Еуробанк Директна, Рајфајзен, ОТП и Ерсте банка.

Правним лицима и предузетницима овакво плаћање тренутно обезбеђују банка Интеза, Уникредит и Еуробанк Директна.

Када је реч о трговцима, њима су услугу прихватања инстант плаћања путем “дееп линка” обезбедиле банка Интеза и Комерцијална банка.

Плаћање се за сада може извршити додиром на сајтовима трговаца као што су www.laguna.rs, www.winwin.rs, www.gigatrin.rs, www.korisnaknjiga.com.

Из НБС подсећају да инстант плаћање на интернету не захтева прекуцавање података као код плаћања платним картицама на интернету. Поред тога, сигурније је од плаћања платним картицама, јер купац ниједан податак који се односи на његов платни инструмент не уноси на интернет сајт трговца, за разлику од плаћања платним картицама, где мора да унесе број картице и остале неопходне податке да би извршио плаћање.

У том смислу, ризик злоупотребе платног инструмента код инстант плаћања знатно је смањен.

Народна банка Србије наводи да је својом изразито повољном тарифном политиком створила услове да трошкови прихватања инстант плаћања за трговце буду знатно нижи од трошкова прихватања платних картица, односно да банке имају све услове да ове трансакције трговцима понуде по значајно нижим накнадама.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs