Неће бити нових поскупљења струје за грађане, али за привреду мора

Struja

Члан Надзорног одбора ЕПС-а Александар Гајић изјавио је данас да се не очекују рестрикције нити додатна повећања цене струје током зиме, поред већ најављеног од септембра за 6,5 одсто за домаћинства, али да ће вероватно морати да поскупи струја за привреду, пошто није мењана.

– За комерцијално тржиште, односно привреду, вероватно ће доћи до поскупљења, пошто ту цена није подизана. Вероватно ће доћи, а када и колико… нисмо направили никакву анализу, нисмо поднели захтев – рекао је Гајић за Тањуг.

Потребна комплетна анализа

Влада је раније донела одлуку да цена струје за привреду и даље остане ограничена на 75 евра по мегавату без ПДВ-а, до 31. августа. Објаснио је да ЕПС подноси захтев министарству, које онда даје сагланост, да би затим о томе могла да одлучује Агенција за енергетику Србије (АЕРС), као регулаторно тело које је независно од владе.

Он је напоменуо да цена од 75 евра по мегавату за привреду није довољна цена за ЕПС, ако се има у виду да мора да увози струју и по ценама од око 500 евра. Тако да ће вероватно морати да дође до поскупљења електричне енергије, поновио је Гајић и додао да ће се вероватно радити комплетна анализа како бисмо избегли оно што се сада дешава у земљама Западне Европе.

Дозвољено поскупљење од 6,5 одсто за домаћинства је минимално, да би ЕПС остао на грани и могао да функционише и не очекујем додатно повећање цене струје за домаћинства односно за оне који су на загарантованом снабдевању, ове године сигурно не – навео је Гајић.

Што се тиче евентуалних рестрикција струје, не очекује да ће бити потребе за тиме, како каже, имајући у виду предузете мере када је реч о снабдевању, али и могућност добијања додатних количина гаса из Русије по већ уговорним ценама.

– Не би требало да буде никаквих рестрикција, ЕПС ће обезбедити стабилно и сигурно снабдевање током зиме – рекао је Гајић Тањугу.

Каже да је у Србији због високих температура повећана потрошња струје у јулу 20 одсто у односу на јун. Додаје да ЕПС, ипак, од укупне продаје не увози више од десетак процената струје. Проблем би, како је навео, могао да настане ако дође до несташице гаса, када би морали да купујемо гас на комерцијалној основи, напоменуо је Гајић.

Снабдевање стабилно, без рестрикција

Каже да немамо довољно угља и да, на пример, из копа Дрмно у Костолцу добијамо дневно око 4.000 тона угља, а да је потребно 80.000 тона.

– Угља немамо довољно, тек је недавно ЕПС донео одлуку да својим радницима да угаљ, али не више по дотираним, него по комерцијалним ценама. Ипак, ако увеземо све што је предвиђено из околних земаља, постоји могућност да се обезбеди стабилно снабдевање струје у наредном периоду – навео је Гајић.
Напомиње да су сви блокови тренутно на мрежи осим А1 у ТЕНТ у Обреновцу.

– Завршиће се ускоро ремонт блока А1, а онда иде Б2 од 650 мегавата, па А3 и А5 у Обреновцу – истакао је он.

Каже да је производња струје у хидросектору смањена 27 одсто у односу на прошлу годину, као и да би у септембру требало да почне последња фаза ревитализације агрегата А3, односно да почне да се монтира. Како је рекао, већина делова је стигла, док је за неке друге проблем транспорт, због чега се сада разматра да ли може домаћа приведа те недостајуће делове да направи.

– Рок за ревитализацију тог последњег, шестог, агрегата на Ðердапу 1 је 13,5 месеци – рекао је он, и додао да је у плану градња реверзибилне хидроелектране Бистрица и евентуално Ðердапа 3.

Размислити о нуклеарној енергији

Каже да је проблем око Ðердапа 3 био око обезбеђивања сагласности Румуније да дозволи коришћење заједничке воде из Ðердапа 1, али да сада постоји интерес Румуније и да је био покушај да и они буду сувласници, пошто нисмо успели за учешће у нуклеарној електрани у Бугарској да добијемо довољну количину акција.
Мислим да су оба пројекта добра, али малу предност дајем Бистрици, пошто је све на нашој страни и није потребна сагласност околних земаља. Цена је нижа и износи око 600 милиона евра, док би Ðердап 3 сигурно био скупљи – навео је он.

Гајић, такође, каже да би за Србију било добро да користи нуклеарну енергију и да су чак и САД пре неки дан и формално дозволиле градњу модуларних нуклеарних електрана мале снаге. Наводи да је реч о реакторима развијеним за велике нуклеарне руске подморнице, које се направе и инвестирају у фабрици и онда као „лего коцка“ поставе где треба.

Гајић је рекао да би код нас могле да се користе и за уравнотежавање на мрежи и надокнаду услед евентуалних испада и губитака других енергетских капацитета.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.