Нови циклус подршке микро, малим и средњим предузећима

kancelarija

Министарство привреде покренуло је нови циклус подршке микро, малим и средњим предузећима. За сада су расписана три позива – за почетнике у пословању, жене предузетнице и младе и за развојне програме. Ускоро и конкурси за програм за набавку опреме и први пут, програм инвестиционих кредита. Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић за РТС о томе ко може да се пријави, под којим условима и на које износе предузетници могу да рачунају.

Ускоро ће бити расписани и конкурси за програм за набавку опреме и први пут, програм инвестиционих кредита.
Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић рекла је за РТС да су прва циљна група они који су најслабији, они којима је подршка најпотребнија а то су почетници у пословању.

„Код њих смо определили 150 милиона динара само за овај део бесповратних средстава. Услови су индентични као што су били и услови прошле године. Дакле, 30 посто односно 40 посто износ бесповратна средства зависно од тога где је лоциран привредни субјект. Остало су повољни услови, кредити Фонда за развој под повољнијим условима“, рекла је она.

Поред овог програма, од прошле године, на иницијативу министарке привреде покренут је програм који је посебно усмерен на жене предузетнице и на младе до 35 година.

То је важно да нагласимо, каже Обрадовић Јовановић, да жене не морају да буду до 35 година, због наслова програма понекад има мало забуне.

„Значи, за жене не важи ограничење што се тиче година а за младе до 35 година. Овај програм је доста сличан програму за почетнике с тим што је, имајући у виду да су ово циљне групе које су посебно сензитивне, код њих износ бесповратних срестава нешто већи, односно за пет посто је већи него у програму за почетнике у бизнису. Оба ова програма су усмерена на веома широку групу почетника у бизнису“, истакла је помоћница министарке привреде.

Према њеним речима, Министарство привреде своје друге програме базира, пре свега, на подршци предузећима која се баве производњом, прерађивачкој индустрији, док су ови програми отворени за почетнике и из сектора услуга и из веома широког дијапазона делатности.

Трећи програм који смо расписали у овом пакету је развојни програм и то је програм који је усмерен овом другом делу привреде, значи они који су старији мало, послују значи дуже на тржишту и он је усмерен на подршку за инвестиције, додала је она.

„Када кажем инвестиције, мислим на набавку нове производне опреме, мислимо на улагање на изградњу нових производних капацитета и оно што бих посебно нагласила, средства овог програма могу да се користе и за унапређење енергетске ефикасности, односно увођења алтернативних облика производње електричне енергије – конкретно соларних панела што се показало прошле године као веома интересантно“, истакла је Обрадовић Јовановић.

Одговарајући на питање када се очекује расписивање других програма међу којима и програм за набавку опреме, који је за привреднике најатрактивнији, Катарина Обрадовић Јовановић каже да се труде да увек расписују програме у исто време и да имају годишње циклусе тако да привредници могу да рачунају на стабилну подршку, прво за започињање а касније за развој пословања.

Први пут, поред буџетских биће и додатних средстава

Помоћница министарке привреде каже да је у овој години укупно из буџета Министарства привреде за програме подршке предузетништву опредељено две и по милијарде динара, што су заправо средства која се користе за овај бесповратни део.

„Имајући у виду да су сви наши програми комбинација бесповратних средстава и кредитне подршке било Фонда за развој или банака, најмање четири пута ће бити већи износ укупних инвестиција односно вредности пројеката које ћемо моћи да подржимо. Поред тога, за нови програм инвестиционих кредита који ћемо реализовати са ЕИБ планирано је додатних 90 милиона евра који ће бити на располагању у првим месецима 2022. године и који за сада треба да понуде привредницима оно што је јако ретко на тржишту, а то су заправо инвестициони кредити са рочношћу до 12 година и са повољним каматним стопама“, објаснила је она.

„И поред тога, као што сам споменула за програм опреме ове године ћемо имати још 10 милиона евра из бесповратних средстава ЕУ тако да ће програм опреме ове године бити највећи до сада“, закључила је Катарина Обрадовић Јовановић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs