Обележена годишњица Мајске скупштине и стварања Српске Војводине

Академија

Свечаном академијом вечерас је у Покрајинској влади обележена 174. годишњица одржавања Мајске скупштине, на којој је 15. маја 1848. године у Сремским Карловцима проглашено стварање Српске Војводине.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић каже да је ово незаобилазан дан у историјском календару нашег заједничког сећања и поштовања када се српски народ одлучио за пут слободе, очувања сопствене самобитности и једнакости са свим другим народима са којима је живео.

’’Начела на којима је формирана Српска Војводина јесу она на којима се и данас заснива живот свих нас који овде живимо. Војводина и наша Србија су, за разлику од неких прошлих година, упркос искушењима која данас потресају цео свет, место економског просперитета. Та и таква Војводина, чији темељи сежу до 15. маја 1848, наш је заједнички циљ, одговорност и обавеза и ми ћемо је баш такву чувати и сачувати на начелима Светозара Милетића и Јаше Томића“, истакао је Мировић.

Поводом 15. маја, дана од покрајинског значаја, Мировић је на свечаној академији уручио покрајинска признања у области науке „Милутин Миланковић“ и у области уметности „Павле Јовановић“ овогодишњим лауреатима – проф. др Момиру Микову и Гордани Ђурђевић Димић.

“Доделом овог високог признања указана ми је велика част, још једном подсећајући ме да једино уметник који је укорењен у свом народу, поносан на његову националну историју и хероизам, може да црпи снагу за своју уметност“, рекла је Гордана Ђурђевић Димић.

Момир Миков рекао је да је признање које му је припало доказ да нису узалуд потрошене деценије рада које су иза њега, а то је и признање да је био на правом путу када је пре 38 година почео да се бави научним радом.

Уочи академије, у Скупштини АП Војводине, отворена је Спомен-соба посвећена најзначајнијим догађајима и личностима Војводине, а њену припрему финансирала је Покрајинска влада.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs