Обележена годишњица од оснивања Удружења ветерана жандармерије „Књаз Михаило“

Поводом прославе годишњице од оснивања Удружења ветерана жандармерије „Књаз Михаило“ општини Кула је између осталих, уручено признање за несебичну подршку и донацију у остваривању циљева Удружења.

Прослава обележавања годишњице од оснивања одржана је у суботу на Планинарском дому у Кули уз пригодан културни програм и уз присуство бројних гостију и донатора. Овај објекат ће након реконструкције, која је у току, постати Меморијални центар ветерана жандармерије, који ће садржати и музејску поставку са оригиналним униформама, библиотеку и камп за извиђаче, каже Милош Опачић, председник Скупштине Удружења ветерана жандармерије „Књаз Михаило“.

-Након добијања у закуп објекта од локалне самоуправе, кренули смо у његову реконструкцију. Замењена је столарија, санирани су санитарни чворови, једном речју променили смо већ овим пословима изглед објекта. У ближој будућности планирамо постављање музејске поставке на 100 квадратних метара и уређење библиотеке.

Свечаност коју смо уприличили поводом годишњице оснивања је посвећена свим донаторима који су препознали нашу причу и несебично нам помогли. Они су издвојили одређена новчана средства да би ми као Удружење остварили циљ. 

Дугорочно гледано жеља нам је да на овом простору Планинарског дома, који ће постати Меморијално културни центар Дома ветерана Србије оснујемо секцију младих извиђача под покровитељством и менторством Удружења, то значи дружење, живот са природом, оријентиринг, алпинизам, вештачка стена – оно што фали омладини. Жеља нам је да децу одвојимо од улице, ТВ-а, компјутера и да их вратимо у природу, рекао је Опачић и захвалио се локалној самоуправи на подршци. Он је такође, истако да је циљ Удружења  да целокупна прича у вези са Планинарским домом буде део туристичке понуде града Куле и кулске општине.

Програм је почео химном Републике Србије. Потом је парох кулски Пера Анђелић одржао опело за све страдале борце Жандармерије, који су изгубили животе борећи се за своју домовину након чега су им и сви присутни минутом ћутања одали почаст. 

Председник Удружења  ветерана жандармерије „Књаз Михаило“ Мирослав Буса је упознао присутне са циљевима оснивања Удружења и захвалио се присутнима и донаторима. 

„Ваша подршка представља важан гест доброчинства и конкретно је сведочење и потврда блискости која нас повезује, што је доказ нашег отвореног пријатељства и партнерства“, рекао је Буса. 

Удружење је бројним појединцима и предузећима уручило признања за несебичну подршку и донацију у остваривању циљева Удружења. Осим признања општини Кула, које је уручено председнику општине Дамјану Миљанићу, признање је добио и председник Скупштине општине Кула Владимир Ђуровић.

У културном програму су учествовали оперска певачица Мартина Дер,  песник  Гавра Веселиновић, певач  Миша Близанац. 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs