Овако ће изгледати нова дечја болница Тиршова 2 у Београду, која ће се простирати на више од 60.000 м2

Tiršova

Изградња нове универзитетске дечје болнице Тиршова 2 почела је у октобру у Београду, а очекује се да радови буду завршени до 2024. године.

Посао на првој фази објекта спратности 4По+2Су+П+Те+4 поверен је фирмама Новкол, Скy Тецхнологиес, WД Цонцорд Wест и Србијааутопут, а вредност износи 6,23 мил ЕУР (без ПДВ-а). Подразумевају припремне радова на уређењу градилишта. Како је наведено, прва фаза радова трајаће 210 дана.

Комплекс ће обухватити више од 60.000 м2, од којих је 30.000 м2 предвиђено за медицински простор са осам најсавременијих операционих сала и 36 кревета интензивне неге. Комплекс је пројектован за укупно 286 болничких кревета који ће бити распоређени у 154 собе. Такође је предвиђена и изградња гараже са више од 520 паркинг места.

Болница ће имати директан приступ са ауто-пута.

Пројектант нове болнице је архитекта Драгана Мецанов из Беxел Цонсултинг д.о.о., навели су за еКапију у Канцеларији за управљање јавним улагањима.

Како је писао сајт Градња, приликом обликовања фасаде, водило се рачуна о уметничком поимању простора у односу на дечију психу и машту. Примењеним пропорцијским односима на Универзитетској дечјој клиници, дат је омаж Милану Злоковићу, аутору зграде УДК у Тиршовој улици.

На дневном светлу, зграда доминира волуменом и белом бојом, док ноћу, подсећа на лампион, којим постаје репер дог дела града, и аутопута Е-75 са кога се сагледава.

Подсетимо, Тиршова 2 гради се у контактном подручју Клиничког центра Србије у непосредном окружењу ГАК Вишеградска и постојеће дечје клинике Тиршова 1.

А. К.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs