Од нове године другачији услови за пензионисање жена

Penzija

Од 1. јануара следеће године жене у Србији ће се пензионисати по новим условима, јер се у складу са Законом о пензијско-инвалидском осигурању старосна граница подиже за два месеца, па ће им за одлазак у пензију уз стаж од најмање 15 година, бити потребно 63 године и четири месеца живота, уместо досадашњих 63 године и два месеца.

Како је за Тањуг појашњено у Фонду за пензијско и инвалидско осигурање, одредбама Закона о ПИО, који се примењује од 1. јануара 2015. године, прописано је да се старосна граница као један од услова за остваривање права на старосну пензију за жене сукцесивно повећава сваке године за по неколико месеци.

Закон је прописао да се овај услов помера све до 2032. године, када ће услови за остваривање права на старосну пензију за све осигуранике, дакле и за жене и за мушкарце, бити изједначени, па ће и једнима и другима за одлазак у пензију бити потребно 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

За разлику од жена, за мушкарце ће и следеће године остати исти услови, а то значи 65 година старости и 15 година стажа осигурања.

Од поменутих старосних граница за пензионисање изузете су и жене и мушкарци који имају 45 година стажа осигурања, јер они са толико година радног стажа стичу право на старосну пензију, без обзира колико година имају.

Осим нове старосне границе за жене, од следеће године важиће још једна новина, а реч је о одласку у превремену пензију, где се услови мењају и за жене и за мушкарце.

Тако ће мушкарцима за одлазак у превремену пензију бити неопходно 40 година стажа осигурања и 59 година и шест месеци живота а женама 39 година и 8 месеци стажа осигурања и 59 година живота.

У Фонду ПИО наводе да би радници који хоће да се пензионишу по условима који важе у овој години, радни однос требало да прекину закључно са 30. децембром, пошто се право на пензију остварује по престанку осигурања.

Захтеви за пензионисање се подносе на шалтерима Фонда ПИО, а могу се слати и поштом или електронским путем преко портала е-шалтер, на насловној страни сајта Фонда ПИО.

На истом сајту може се наћи и списак документације коју је неопходно приложити, уз захтев за остваривање права на пензију, кажу у Фонду ПИО.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs