Опрез! Лажни лек за дијабетес појавио се у Србији! Злоупотребљавају га и за мршављење, а нежељене последице могу бити опасне!

Ozempik

Европска агенција за лекове саопштила је недавно да се на територији ЕУ и Велике Британије појавио лажни, односно фалсификовани лек „оземпик“ (семаглутид, 1 мг, раствор за ињекције) са етикетама на немачком, који потиче од велетрговаца у Аустрији и Немачкој. Како је за 24седам потврђено из компаније која производи овај лек „Ново Нордиск“, фалисификована паковања „оземпика“ регистрована су и у Србији и Црној Гори.

Оземпик је лек који садржи активну супстанцу семаглутид и дозвољен је за лечење дијабетеса типа 2.

Лекови имају серијске бројеве, 2Д бар-кодове и јединствене серијске бројеве из оригиналних паковања „оземпика“. Код фалисификованих паковања, када су скенирана, показало се да су серијски бројеви неактивни, чиме су оператери упозорили на потенцијални фалсификат.

ЕМА наводи да постоје разлике у изгледу између фалсификованог и оригиналног паковања. Нема индиција нити доказа да је фалсификовани лек издат пацијентима у легалним апотекама. Случај испитују регулаторни органи ЕУ за лекове и полиција. Најновији извештаји о фалсификовању долазе, напомиње се у саопштењу, као последица повећања потражње за „оземпиком“, што је такође довело до несташице.
Пацијенте саветују да провере како би оригинални „оземпик“ требало да изгледа, те упозоравају да лажни лек никако не смеју да користе јер може да доведе до озбиљних последица, као и да не купују лекове преко интернета.

www.бфарм.де принтсцреенПоређење изгледа оригиналног и лажног лека „оземпик“
Истрага поводом овог случаја покренута је када је неколико људи доведено у болницу у Аустрији након употребе фалсификата лекова за дијабетес под називом „оземпик“. Савезна канцеларија за безбедност у здравственој заштити саопштила је да су пацијенти претрпели хипогликемију и нападе, озбиљне нежељене ефекте који указују на то да је производ садржао инсулин уместо „оземпиковог“ активног састојка семаглутида.

Како су из компаније „Ново Нордиск“ саопштили за 24седам, сваки случај лажних пенова са којим је упозната компанија истражује и пријављује надлежним органима у складу са важећим прописима, те поручују да је најбоља заштита за пацијенте да лекове купују само код овлашћених снабдевача и уз одговарајући рецепт од лекара.

„Безбедност пацијената је главни приоритет за компанију ‘Ново Нордиск’. Свесни смо да постоји одређени број фалсификованих пенова за лек ‘оземпик’, како у илегалним тако и у легалним ланцима снабдевања. Најбоља заштита за пацијенте у овом случају је да лекове купују само код овлашћених снабдевача и уз одговарајући рецепт од лекара. Важно је нагласити да компанија ‘Ново Нордиск’ на нивоу читаве Европе блиско сарађује са Институтом за фармацеутску безбедност (ПСИ) и неколико других организација, чиме се обезбеђује правовремено дељење тачних информација и стварање јасне слике о статусу ових кривичних дела. Такође, када год је потребно сарађујемо са надлежним органима за спровођење закона и другим релевантним властима“, наводе из компаније.

Додају да је у периоду од марта ове године до сада компанија примила укупно 25 пријава сумњи на фалсификате лекова на територији Србије и Црне Горе.

„Од тога је 18 пријава било везано за лек ‘оземпик’, а код 17 случајева потврђено је да је био у питању фалсификат лека. Уколико наши пацијенти сумњају да је лек ‘оземпик’ који су набавили лажан, могу да се обрате компанији ‘Ново Нордиск’ у Србији и да пошаљу пријаву директно путем мејла на србија@новонордиск.цом или да контактирају с компанијом путем броја телефона +381 11 2222 700. У складу са прописима, сваку пријаву лажног производа компанија је пријавила Министарству здравља Републике Србије и Агенцији за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС)“, закључују у одговору упућеном нашој редакцији.

Подсетимо, недавно је настала несташица лека „оземпик“ који су људи масовно куповали за мршављење, иако је он намењен за дијабетес, упозорила је била директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић, те је подсетила да се лек издаје на рецепт, а да га је држава обезбедила дијабетичарима о трошку Фонда.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs