Орлић са Жиофреом о процесу европских интеграција Србије

Orlić

Председник Народне скупштине Владимир Орлић разговарао је са шефом Делегације ЕУ у Србији Емануелом Жиофреом о наставку сарадње током 2023. године и улози Народне скупштине у процесу европских интеграција Србије.

Саговорници су такође разговарали о функционисању демократских институција, посебно Народне скупштине у контексту сарадње са Европским парламентом, агенди законодавне реформе као и о представљању Годишњег извештаја ЕУ на пленарној седници.

Председник Скупштине Србије је најавио да се почетком фебруара очекује расправа о законским актима који се односе на правосуђе, а којима се комплетира реформа у овој области започета променом Устава прошле године.

“Уверен сам да ће усвајање закона донети и званично признање оствареног напретка Србије”, рекао је Орлић, саопштено је из Народне скупштине.

Амбасадор Жиофре је навео да ЕУ Западни Балкан види као део своје породице, у оквиру које место свакако припада и Србији.

“Желимо Србију унутар европског клуба јер може да умногоме допринесе и умногоме добије. Чланство Србије је у најбољем интересу, како ваших грађана, тако и грађана Европске уније”, поручио је Жиофре.

Орлић је захвалио на подршци коју Србија има на свом европском путу.

Председник Народне скупштине је истакао да безбедност српског народа на КиМ, поштовање потписаних споразума и неодложно формирање ЗСО за Србију остају кључна питања за која пуну подршку очекује од свих.

“Без реализације поменутог, дијалог и било какви потенцијални наредни договори губе смисао. Озбиљан и одговоран однос према овим и свим другим питањима – то је наша државна политика, политика мира, стабилности и дијалога. Ту политику у нашој земљи предводи председник Александар Вучић, за њу је добио мандат народа, као што је водимо и ми у НС РС и као што је води Влада Србије. Јасна је подршка народа управо тој политици и човеку који носи притисак свих ових процеса и свих тешких питања”, закључио је Орлић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs