Осам занимљивих чињеница о Пантеону

Panteon

Храм свих богова или Пантеон и дан-данас, после скоро 2.000 година откако је саграђен, својом лепотом и монументалношћу одузима дах.

Невероватан дизајн, пропорције, елеганција и хармонија ове велелепне грађевине свакако указују колико је Римска империја била моћна.

Када га је први пут видео, Микеланђело је помислио да су Пантеон саградили анђели, а не људи.

Ово су 8 најзанимљивијих чињеница о Пантеону које можда нисте знали:

Име храма

Реч пантеон у грчком језику значи “поштовање свих богова”. Пантеон је првобитно и саграђен као храм свих богова.

Једина нетакнута грађевина из античког Рима

Право је чудо како је Пантеон успео да преживи све те нападе варвара који су све друге споменике срушили до темеља.

Чињеница да је 609. године после Христа Пантеон постао црква игра велику улогу, као и његова чврста структура која је свакако била неуобичајена за тадашње зграде.

Оно што је познато јесте да је направљен од материјала који јако личи на бетон, а који тадашњи градитељи нису познавали.

Било како било, Пантеон је једина грађевина која је из тог периода у потпуности остала нетакнута и успела да одоли зубу времена.

Непознато је колико је грађевина стара

Према легенди, Пантеон је саграђен на истом месту на којем је Ромулус, митолошки оснивач Рима уздигао у рај.

Многи историчари тврде да је први Пантеон саградио император Аугустус 27. године пре Христа који је потом изгорео за време великог пожара који се десио 80. године после Христа и обновљен од стране императора Домитијана.

У храм је 110. године ударио гром који га је спржио до темеља.

Пантеон какав данас познајемо саградио је император Хадријан 120. године који је волео архитектуру и који је и сам уз помоћ двојице грчких архитеката Аполодоруса и Дамаскуса учествовао у конструкцији храма.

Импресивна купола

Импресивна купола један је од најфасцинантнијих делова грађевине која на самом врху има отвор који још називају и око Пантеона. Купола већ пуних 1300 година важи за највећу на свету, а и дан-данас важи за најширу куполу која нема потпору.

Њен пречник износи 43.30 метара и у савршеној је пропорцији са грађевином, јер је раздаљина од пода до врха куполе иста колико и њен пречник.

Унутрашњост

Унутрашњост храма цилиндричног је облика и наткривен је полусфером, а једини отвор у целој грађевини је онај на врху куполе.

Унутар самог Пантеона се налазе гробови великих уметника попут Рафаела као и друге личности од значаја за италијанску културу. Мермерни под геометријских шара датира још из античког Рима.

Стубови

Темељи храма су подупрти уз помоћ 16 стубова коринтског стила који сваки за себе тежи 60 тона. Дугачки су 11.8 метара и донети су чак из Египта.

Стубове су од каменолома који је од реке удаљен око 100 км вукли на дрвеним санкама, да би их потом на дрвеним сплавовима током плиме у пролеће допремили до Медитеранског мора и луке Остиа.

Светлосни ефекти

Зраци поподневног сунца се 21. априла рефлектују на металној шипци изнад улаза и на тај начин обасјавају цео предњи плато светлошћу. Римљани славе тај датум као дан оснивања града.

Од паганског храма до цркве

Пантеон је 609. године био пагански храм који је тек касније претворен у цркву због чега није срушен у средњем веку. Данас је ова грађевина црква по имену света Марија и сви мученици, али је сви зову Пантеон.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије