Освештано новоизливено звоно за капелу „Водица“

Zvono

У храму Светог апостола и јеванђелисте Марка у Кули, поводом празника Преподобне матере Параскеве – свете Петке, одржана је Света архијерејска литургија коју је служио Његово Преосвештенство Епископ бачки господин доктор Иринеј уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа мохачког господина Дамаскина и свештенства Епархије бачке. У беседи посвећеној празнику, Његово Преосвештенство Епископ бачки господин доктор Иринеј је између осталог рекао:

Као што је живот свете Петке био спремање за сусрет са Господом, за вечни живот тако и сваки хришћанин и хришћанка, свака крштена душа треба да свој живот на земљи схвате као припрему са живим Господом да непрекидно иде путем покајања које почиње крштењем, јер тим чином  изражавамо своју веру у Господа и тиме почињемо наш нови живот – духовни живот који је уређен и траје сву вечност. То нам говори и Господ Христос у јеванђељу о потреби и важности, спасоносне важности живота схваћеног као припрема, као духовно вежбање и усавршавање наше за сусрет са Господом који овде на земљи доживљавамо свакога дана, свакога часа, ако имамо вере макар колико је зрно најситније од свих семена. Нарочито Га доживљавамо кроз литургију, кроз свето причешће, тело и крв Христову. То је увек не само сусрет и сједињење са Господом, најприсније сједињење које је уопште доступно људском бићу и све то је само почетак онога чије савршенство и пуноћа тек следи.

Након Свете архијерејске литургије и причешћа, уприличено је освештавање новоизливеног звона за капелу „Водицу“ посвећену празнику Рођења Пресвете Богородице у кулском атару. Пређашње звоно, освештано је и подигнуто на тада новоизграђени звоник о Малој Госпојини 2000. године, а освештао га је Епископ бачки господин доктор Иринеј. Пре десетак година звоно је оскрнављено и украдено, али трудом и љубављу власника фирме „Арес ВНД“ из Куле изливено је ново звоно. Звоно је изливено у познатој ливници „Кременовић“, а за здравље својих фамилија приложиле су га породице Владимира Криваћевића, Немање Ћопића и Душана Дамјановића. Данашњој Светој архијереској литургији уз бројне вернике присуствовали су и свештеник Римокатоличке цркве Свети Ђорђе из Куле Ђерђ Јухас, као и челни људи општине Кула. 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs